Rundvlees is voor veel mensen een uitdaging. Het is best lastig om te ontdekken welk vlees lang moet garen en welk vlees juist ‘rare’ het lekkerst is. Ook de kwaliteit van rundvlees heeft heel veel invloed op het resultaat. Hier vind je handige tips en trucs om rundvlees altijd perfect te bakken.
1. Ga voor goede kwaliteit
In de winkel vind je vaak rundvlees van matige kwaliteit. Goed rundvlees is dieprood, voelt stevig en flexibel aan en komt uiteraard ook van koeien die een goed leven hebben gehad. Het beste kies je voor biologisch vlees of voor rundvlees met een beter leven keurmerk. Tegenwoordig vind je ook op internet veel aanbieders van goed en duurzaam vlees. Het voordeel hiervan is dat het direct ook vacuüm verpakt is, waardoor het vlees langer vers blijft. En het wordt op de door jou gewenste tijd keurig thuisbezorgd.
2. Kies het juiste vlees bij het gerecht
Natuurlijk is het belangrijk dat je het juiste vlees zoekt bij het gerecht dat je wilt klaarmaken. Wil je bijvoorbeeld een lekkere lap vlees voor op de barbecue? Dan kun je een runder brisket kopen. Dit vlees is ideaal voor de barbecue en er zijn hele lekkere recepten mee te vinden. Zoek je juist stoofvlees voor een stoofpotje? Dan ga je voor riblappen (kort stoven) of voor malse sucadelappen (lang stoven).
3. De perfecte bereiding opzoeken
Om de perfecte bereiding te vinden van jouw stukje vlees, ga je op zoek naar een goed recept. Het is belangrijk dat je eerst een algemene tekst leest die alleen over dat bepaalde stukje vlees gaat. Je kunt bijvoorbeeld een bavette kopen en vervolgens rustig doorlezen hoe een bavette klaargemaakt moet worden. Pas als je weet hoe je het klaarmaakt, ga je op zoek naar een geschikt recept.
4. Een kijkje over de grens
Neem eens een kijkje over de grens. De manier waarop wij in Nederland vlees klaarmaken, wijkt behoorlijk af van andere landen. Zo is het in Frankrijk gebruikelijk om wat vetter vlees te gebruiken, wat zorgt voor heerlijk mals en zacht vlees. In Amerika wordt vlees heel vaak gegrild en is het rundvlees vanbinnen nog rood en sappig. Door in andere landen te kijken, kom je op nieuwe ideeën. Want om heel eerlijk te zijn: wij Nederlanders zijn op het gebied van vlees meestal niet de allerbeste koks.
5. Waarom rundvlees rauw mag zijn
Het wordt er met de paplepel in gegoten: varkensvlees en kip moet altijd goed gaar zijn. Bij rundvlees is dat niet het geval. Denk maar aan tartaar, biefstuk en ander vlees dat ‘rare’ of ‘medium rare’ wordt geserveerd. Waarom mag dat bij rundvlees wel? Dat komt omdat runderen volledig vegetarisch zijn. Het zijn herkauwers, wat betekent dat ze hun voedsel extra verteren. Koeienvlees bevat zelden ziekteverwekkers, parasieten of wormen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld kippenvlees of varkensvlees, dat daardoor altijd goed gaar gebakken moet worden. Naast rundvlees kun je ook vlees van andere herkauwers rauw eten, zoals het vlees van herten en reeën.
6. Perfect bakken is oefenen
Een stukje rundvlees perfect bakken is niet alleen een kwestie van op zoek gaan naar de juiste methode. Het is ook een kwestie van uitproberen en oefenen. Vaak zul je even moeten uitzoeken wat voor jou het beste werkt. De baktijden van rundvlees luisteren tamelijk nauw, dus zul je er ook bij de rest van je recepten rekening mee moeten houden. Het is in het begin vaak lastig om verschillende gerechten precies tegelijk klaar te hebben. Dat is en blijft een kwestie van oefenen.
Rundvlees is erg gezond. Het bevat doorgaans minder vet dan bijvoorbeeld varkensvlees. Het is wel verstandig om goed te letten op de grootte van de porties en op de duurzaamheid van het vlees. Verder is het natuurlijk ook extra lekker en gezond om regelmatig af te wisselen tussen verschillende gerechten. Eet bijvoorbeeld 1x per week rund, 1x per week kip, 1x per week varken, 2x per week vis en 2x per week vegetarisch. Zo heb je een heel gezonde én lekkere verdeling van je week.