Koffie. Voor de een is het gewoon dat zwarte spul dat je tussendoor naar binnen giet, voor de ander een heilig rustmoment in een drukke dag. Smaken verschillen en dat is zeker te zien op het gebied van koffie. De ene koffie is een stuk lekkerder dan de andere. Daarnaast hangt het soms ook af van het koffiezetapparaat. De ouderwetse koffiemachines die tot enkele jaren geleden in elke kantine te vinden waren, gaven over het algemeen smerige koffie. De moderne machines zijn een stuk beter, want daar komt versgemalen koffie uit. Maar hoe zet je nu gewoon thuis een lekkere bak koffie? Wij geven 5 tips om altijd een lekker bakje koffie te zetten.
1. Capsules
Sommige koffiezetapparaten werken met capsules. Dit zijn kleine bakjes met geconcentreerde koffie. Vroeger leverde dit meestal niet zo’n lekkere koffie op, maar de moderne apparaten maken er juist wel hele lekkere koffie van. Capsules zijn er in heel veel verschillende soorten, waardoor je met één machine verschillende soorten koffie kunt zetten. Vooral Nespresso capsules zijn veelzijdig en leveren erg lekkere koffie op.
2. Filterkoffie of verse maling?
Gebruik je geen capsules, dan kun je kiezen tussen filterkoffie of koffiebonen. De laatste moet je nog zelf malen, of je hebt een machine die dat voor je doet. Hoewel de meeste koffiedrinkers het liefst versgemalen koffie hebben, zijn er niet zoveel mensen die dit ook echt zelf doen. Gelukkig zijn er steeds meer koffiezetapparaten te vinden die zelf de koffiebonen malen, bijvoorbeeld bij de Koffiecentrale. Daar vind je overigens ook het grootste assortiment koffie.
3. De basis van koffie
Er zijn verschillende soorten koffiebonen. In Nederland kennen we er maar een paar bij naam: de Robusta, Arabica en Espresso koffiebonen zijn het bekendst. De smaak van de koffiebonen bepaalt de smaak van de koffie, maar ook het brandproces heeft ermee te maken. Hoe langer de bonen gebrand worden, hoe sterker en bitterder de smaak wordt. De keus van je koffiebonen is afhankelijk van je eigen smaak.
4. Melk en suiker
Melk en suiker worden vaak in de koffie gedaan om deze wat ‘lekkerder’ te maken. In feite gebeurt het toevoegen van suiker vooral omdat je dat gewend bent. Als je dat twee weken lang niet doet, zul je merken dat je het eigenlijk best vies vindt om er weer suiker in te doen. Melk wordt toegevoegd om de smaak wat zachter te maken. Je kunt ook kiezen voor wat ‘zachtere’ koffiebonen, bijvoorbeeld Crema, waardoor je geen melk meer nodig hebt.
5. Zó is de koffie altijd perfect
Perfecte koffie is haast niet te zetten, want smaken verschillen. Toch kan het wel! Wanneer je een koffiezetapparaat hebt dat werkt met capsules, kun je gewoon veel verschillende smaken kopen – zit je altijd goed. En als je een ‘gewoon’ koffiezetapparaat hebt, kies je voor goede kwaliteit koffiebonen. Dat hoeft niet perse van Douwe Egberts te zijn: er zijn meer goede merken. Kies voor een milde en een sterke variant, zodat je altijd goed zit. Maal de bonen zelf. Heb je geen automatisch koffiezetapparaat, dan zijn er kleine koffiebonen malers te vinden waarmee je dat in een handomdraai doet.
Wil je goede koffie zetten, dan zul je daar wat voor moeten doen. Gewoon het goedkoopste pak snelfiltermaling kopen is dan niet voldoende. Tenzij je vrijgezel bent en je dat toevallig lekkere koffie vindt natuurlijk. Maar wil je graag een goed en lekker bakje koffie zetten, dan helpen deze 5 tips om dat te doen. Stop met het gebruik van suiker of zoetjes, want als je dat eenmaal ontwend bent proef je de echte smaak van de koffie veel beter. En kies niet voor melk, maar voor mildere koffiebonen als je de koffie te sterk vindt. Zo vind je vanzelf de perfecte koffie die jij lekker vindt.