Zelfgemaakte tiramisu is veel lekkerder dan de kant-en-klare tiramisu uit de winkel. In feite betekent het woord ‘Tiramisu’ zoiets als ‘maak me vrolijk’. Wat ook zeker gaat lukken met dit heerlijke Tiramisu-recept! Helaas is het niet geschikt voor mensen met lactose intolerantie of mensen die op een streng dieet zijn. Maar het is wel super lekker!
Ingrediënten voor zelfgemaakte Tiramisu
- 4 flinke eetlepels suiker
- 300 gram mascarpone
- 3 middelgrote eieren
- 1 kopje sterke koffie
- 1 pak lange vingers
- Cacaopoeder
- 4 eetlepels amaretto
Bereidingswijze
- Splits de eieren en doe de eiwitten in een grote kom en de dooiers in een andere kom.
- Klop eerst de eiwitten stijf tot een lucht mengsel. Het moet zo stijf zijn dat het niet meer uit de kom loopt als je die op de kop houdt. Zet het eiwit in de koelkast of op een koele plaats.
- Klop nu de dooiers samen met de suiker op tot het een luchtig mengsel wordt. Schep de mascarpone met een houten spatel door het eigeel.
- Schep het eiwit luchtig door het mengsel. Ga niet roeren, want dan sla je de lucht eruit en wordt het mengsel veel minder luchtig.
- Schenk de koffie en amaretto in een kom. Leg een aantal lange vingers erin. Laat ze voltrekken met het drankmengsel en leg ze als ze doorweekt zijn op de bodem van de tiramisu-schaal. Bedek de bodem met ongeveer de helft van de lange vingers.
- Giet de helft van het eiermengsel -voorzichtig- over de lange vingers heen. Doop de rest van de lange vingers in het koffiedrankje en verdeel ze over de schaal. Giet dan de rest van het mascarpone mengsel er overheen.
- Maak met een vork of lepel een mooi patroon op de bovenkant. Strooi dan met behulp van een zeef cacaopoeder over de Tiramisu tot hij helemaal bedekt is.
- Laat de Tiramisu minimaal 6 uur in de koelkast staan en het liefst langer. De Tiramisu stijft anders niet genoeg op. Hij is dan wel lekker, maar ook te slap om mooi te serveren.
Tiramisu is echt een topper uit de Italiaanse keuken. Het is een gerecht waar zowel Italianen als Nederlanders dol op zijn. Wie kan zo’n heerlijk zoet toetje nu weerstaan? Het is met recht een recept uit de top 10 opvallendste Italiaanse recepten.