Kook je zonder pakjes en zakjes, dan voeg je zelf je kruiden toe. In veel gerechten zul je zelf verschillende kruiden toevoegen, maar soms is het handiger om een kruidenmix te gebruiken. Bijvoorbeeld als je een Italiaans gerecht klaarmaakt, want in Italiaanse kruidenmixen zijn heel veel verschillende kruiden gemengd die je waarschijnlijk niet allemaal in de keuken hebt staan. Het gebruik van kruidenmixen maakt het koken makkelijker als je niet de luxe hebt van een enorm persoonlijk kruidenassortiment. Dit is een top 10 van de meest gebruikte kruidenmixen die je eigenlijk niet kunt missen in de keuken.
1. Italiaanse kruidenmix
Italiaanse kruiden zijn noodzakelijk als je macaroni, spaghetti of dergelijke gerechten klaar wilt maken zonder pakjes en zakjes. Je kunt de mix zelf samenstellen, maar dan heb je heel veel verschillende kruiden nodig. Dus is een kant-en-klare mix veel praktischer: vrijwel elk Nederlands huishouden heeft wel een pot Italiaanse kruiden staan.
2. Kipkruiden
Kip is het meest gegeten vlees in Nederland. Niet zo gek dus dat kipkruiden veel worden gebruikt! Kipkruiden bestaan ook uit een mengsel van verschillende kruiden. Je kunt de mix vrij eenvoudig samenstellen, want de meeste kruiden heb je waarschijnlijk al in huis. Maar… voor veel mensen is dit gewoon net even teveel gedoe en die pakken kant-en-klare kipkruiden. Waar overigens niets mis mee is, want het komt op hetzelfde neer.
3. Viskruiden
Zoals we de kip snel en gemakkelijk willen kruiden, zo verwachten we dat ook van vis. En omdat vis van zichzelf meestal niet veel smaak heeft (uitgezonderd donkere vissen als zalm en tonijn) komt een flink deel van de smaak van de kruiden. De kruiden moeten dus voorzichtig worden samengesteld zodat ze niet te overheersend aanwezig zijn in de vis. Een kant-en-klare kruidenmix is ideaal als je even niet de tijd hebt om precies te kruiden.
4. Nasi-kruidenmix
Er zijn maar weinig mensen die nasi en bami klaarmaken zonder pakjes en zakjes. Want, zo denken ze, je hebt er allerlei ingrediënten voor nodig uit de Aziatische keuken. Maar dat hoeft niet perse: je kunt ook gewoon een nasi-kruidenmix maken. De samenstelling lijkt wel wat op die in het zakje, maar is minder zout en bevat uiteraard geen E-nummers.
5. Speculaaskruiden
Wil je lekkere speculaasjes bakken, gaat het je om andere koekjes of wil je kruidencake bakken? In allerlei baksels kun je gebruik maken van speculaaskruiden. Je kunt gerust zelf aan de slag om de kruidenmix te maken, maar om het makkelijker te maken kies je ook wel voor een standaard kruidenmix met dezelfde samenstelling.
6. Gehaktkruiden
Gehakt is lekker om zelf te kruiden, maar ook hier zijn speciale kruidenmixen voor. Het maakt het makkelijker om het gehakt perfect op smaak te krijgen zonder dat je steeds met allerlei potjes in de weer bent. Het is ook praktisch, want je hoeft dus niet tientallen kruidenpotjes in de keuken te hebben.
7. Barbecue kruidenmix
Het barbecue seizoen komt er weer aan. Dus is het lekker om te kiezen voor een speciale barbecue kruidenmix. De kruiden zijn bedoeld om het vlees extra smaak te geven. De hitte van de barbecue doet de rest en de smaak trekt er heerlijk in.
8. Frites kruiden
Bak je zelf je friet in de friteuse? Dan kun je meer gebruiken dan alleen zout om ze op smaak te brengen! Zo zijn er bijvoorbeeld frites kruidenmixen, waarmee je je frietjes snel en lekker op smaak kunt brengen. Overigens kun je deze kruiden ook wel gebruiken voor gebakken aardappeltjes.
9. Goulash kruiden
In de goulash gaan een heleboel kruiden. Je bent dus vaak best een poosje in de weer met alles verzamelen. Er gaan ook kruiden in die maar weinig mensen altijd in huis hebben. Een kruidenmix is dan een handige oplossing en je bereikt dezelfde smaak in het eten.
10. Poeders voor sausjes
Er zijn allerlei kruidenmixen voor sausjes te vinden. Bijvoorbeeld jus-kruiden, maar ook kruiden voor een kerrie-sausje, een kaassaus of een ragout. Het is het meest praktisch als je alleen kruidenmixen aanschaft voor sauzen die je regelmatig maakt, want het assortiment aan mogelijkheden is ongelofelijk…
Wanneer je gebruik maakt van een goede kruidenmix, maakt dat het koken een stuk gemakkelijker. In tegenstelling tot het koken met pakjes en zakjes, gebruik je nu kruidenmixen zonder E-nummers. Dus wel makkelijk, maar tegelijkertijd ook gezond! Bij de Kruidenbaron vind je alle denkbare kruiden, specerijen en kruidenmixen. Zo kun je snel en gemakkelijk koken, heb je geen gedoe en heb je snel een lekkere gekruide maaltijd op tafel!