Spaanse tapas kun je prima zelf maken. Het moeilijkst is nog wel te kiezen welke hapjes je eigenlijk wilt maken. Het is gebruikelijk om de tapas onder te verdelen in verschillende categorieën. Je begint meestal met koude hapjes, daarna komen de warme tapas en je eindigt met zoete tapas. Verder wordt er onderscheid gemaakt tussen tapas met vis, tapas met vlees en vegetarische tapas. Wij hebben een top 10 samengesteld van heerlijke Spaanse tapas die je zelf kunt maken! Stiekem zijn het meer dan 10 recepten, want we hebben er een aantal gebundeld in één hoofdrecept.
1. Gazpacho (koude tomatensoep)
Een goede starter bij de tapas is een klein glaasje gazpacho. Deze soep wordt geserveerd in amuse-glaasjes of kleine drinkglazen. De koude tomatensoep is verrassend lekker en fris, zeker een goede start op warmere dagen! Gazpacho dient om de honger op te wekken en wordt meestal geserveerd met gegrilde broodjes.
Het recept voor zelfgemaakte gazpacho vind je hier.
2. Gegrilde broodjes
Gegrilde broodjes, in sommige streken ook wel Pintxos genoemd, horen bij de tapas. Soms bestaat een hele maaltijd uit deze tapas-broodjes, maar vaak wordt er een kleine selectie gemaakt. Deze worden traditioneel samen met de gazpacho in de eerste ronde geserveerd.
We hebben een aantal lekkere receptjes voor gegrilde broodjes hier voor je verzameld.
3. Gegratineerde mosselen
Gegratineerde mosselen horen bij de visgerechten. Ze zijn het lekkerst als je verse mosselen gebruikt, bijvoorbeeld Zeeuwse mosselen. Zowel het koken van de mosselen als het gratineren zijn een leuke uitdaging als je van koken houdt. Het recept is niet zo moeilijk, maar kost wel even wat tijd.
Het recept voor gegratineerde mosselen vind je hier.
4. Calamaris (inktvisringen)
Als je ergens tapas besteld, krijg je vrijwel altijd inktvisringen erbij. Deze horen nu eenmaal echt thuis in het tapasmenu. Wanneer de calamaris verkeerd wordt klaargemaakt, wordt hij snel taai en slap. Met het recept dat wij vonden, kun je de calamaris perfect bakken en blijft hij zacht met een krokant buitenlaagje.
Dit is het recept voor calamaris.
5. Garnalenkroketjes
De meeste mensen kopen garnalenkroketjes kant en klaar in de winkel of bij de visboer. Jammer, want zelfgemaakte garnalenkroketjes zijn veel lekkerder! Bovendien kun je ze vrij eenvoudig zelf maken. Ze zijn een must als je houdt van vis tapas.
Hier vind je het recept voor garnalenkroketjes.
6. Tapas met vis
Er zijn nog veel meer lekkere tapashapjes met vis. Wij vonden een aantal recepten die kort zijn en snel klaar te maken. Daarom hebben we ze verzameld in een combinatie-recept. Het is zeker de moeite waard om even te kijken welke tapas met vis je bij jouw tapas-maaltijd wilt!
De verschillende gerechtjes van tapas met vis vind je hier.
7. Patatas Bravas (aardappeltjes in pittige tomatensaus)
Patatas Bravas is een vegetarisch tapasgerecht dat erg bekend is. Het is eens schaaltje met kleine stukjes aardappel met een pittige tomatensaus. Hou je niet van pittig, dan kun je de saus ook maken zonder dat hij pittig is. Patatas Bravas wordt bij vrijwel elke tapas-maaltijd geserveerd.
Dit is het recept voor Patatas Bravas.
8. Albondigaz (gehaktballetjes in tomatensaus)
Zoals je weet is de Spaanse keuken voor een deel gebaseerd op tomaten. Albondigaz zijn heerlijke gekruide gehaktballetjes die in een tomatensaus worden bereid. Deze mini-balletjes kunnen eventueel ook gemaakt worden van vegetarisch gehakt, hoewel de smaak dan wel iets anders kan zijn.
Het recept voor Albondigaz vind je hier.
9. Tortilla de Patatas (omelet van aardappel)
Omelet is een ook een vast onderdeel van tapas eten. De omelet wordt meestal in een keer gemaakt en dan in stukjes gesneden. Overigens kan deze omelet ook heel goed dienen als (lunch)gerecht op zichzelf. Als je het eet bij tapas is een klein stukje per persoon voldoende, want Tortilla de Patatas vult behoorlijk.
Hier vind je het recept voor Tortilla de Patatas.
10. Churros balletjes
Ken je churros al? Het gerechtje komt in Nederland steeds vaker terug op markten en braderieën. Het is een lekker zoet deeghapje dat gefrituurd wordt. Dit wordt vaak geserveerd als nagerechtje na het tapas eten. Churros balletjes zijn gemakkelijk klaar te maken, maar je moet opletten dat je er niet teveel maakt. Als je ze wilt bewaren worden ze namelijk taai.
Dit is het recept voor churros balletjes.
Vind je het ook leuk om recepten uit andere landen te proberen? Bekijk dan ook onze top 10 Engelse recepten of de top 10 Griekse recepten!
Alle afbeeldingen zijn afkomstig van shutterstock.com. In de afzonderlijke recepten staat de exacte bronvermelding.