Een simpel pak vla of yoghurt is natuurlijk prima voor een gewone dag. Maar soms wil je eens iets bijzonders doen met het dessert. Misschien komt er visite, wil je even showen wat je kunt aan je familie of heb je gewoon enorme zin om eens iets nieuws uit te proberen. En als je het goed doet, is juist het dessert datgene wat mensen gaan onthouden. Het is de afsluiter van de maaltijd en neemt een belangrijke plaats in. Er zijn natuurlijk honderden overheerlijke recepten voor interessante desserts, maar wij hebben een top 5 samengesteld van heerlijke desserts die je zeker geprobeerd moet hebben!
1. Pruimentaart
Veel mensen denken meteen aan herfststormen bij dit recept. Toch hoeft dat niet: de taart is in de zomer ook heerlijk als hij is afgekoeld. Kortom: een heerlijk recept, het is lekker gemakkelijk én het past bij elk seizoen en elk eten!

Pruimentaart via shutterstock.com
Ingrediënten (6 personen)
- 6 plakjes bladerdeeg (of 500 gram zelfgemaakt bladerdeeg)
- 1 eetlepel pruimenjam
- 6 pruimen
- 1 eetlepel brandy
- 1 eetlepel suiker
Vet een bakblik goed in met wat boter en bestuif het daarna met bloem. Leg dan de plakjes bladerdeeg erop in een rechthoek van 20×30 cm (zelfgemaakt bladerdeeg rol je op een met bloem bestoven werkblad uit met de deegroller tot dit formaat).
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit de pruimenjam met 2 eetlepels water in een steelpannetje op laag vuur, totdat het geheel zacht en smeerbaar is (dus niet koken!). Smeer het daarna uit over de taartbodem, waarbij je een rand van 2 cm rondom vrij houdt.
Snij de pruimen overdwars open en verwijder de pit. Snijd ze dan in dunne plakjes en leg ze over de taart, waarbij je ook de rand vrij houdt. Kwast dan het fruit licht in met de brandy en bestrooi de taart met suiker.
Bak de taart in 30 minuten gaar. Het deeg moet gerezen zijn en een goudbruine, dikke rand vormen. Serveer de taart warm met ijs of slagroom.
2. Opgerolde chocoladecake
Dit dessert is niet bepaald gezond, maar het is oh zo lekker! Bewaar het recept voor een bijzondere dag of voer het uit als kleine ‘zonde’ om heerlijk van te genieten. Chocolade, slagroom, suiker… ach, voor een keertje mag het wel!

Opgerolde chocoladecake via shutterstock.com
Ingrediënten voor 6-8 personen
- 125 gram suiker
- 30 gram bloem
- 3 eieren
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 250 ml slagroom
- 1 eetlepel poedersuiker (plus iets extra om te bestrooien)
- 1 zakje vanillesuiker
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed dan een platte vorm (bijvoorbeeld een ovenplaat) met bakpapier. Neem een kom en klop daarin 100 gram van de suiker met de eieren tot een dik en romig mengsel. Spatel dan de cacaopoeder en de gezeefde bloem erdoor, zodat je mengsel luchtig blijft.
Schep het beslag op het bakpapier en laat het uitlopen. Bak deze dunne cake in 10-12 minuten gaar en droog. Leg een theedoek op je werkvlak, leg er bakpapier op en bestrooi dat met de overgebleven suiker. Stort de koek rechtstreeks uit de oven op het bakpapier. Rol daarna de theedoek op met de koek erin en laat hem 5 minuten rusten. Rol hem dan voorzichtig weer uit, snijd hem bij tot een mooie rechthoek en laat hem afkoelen.
Klop ondertussen in een kom de slagroom stijf met de poedersuiker en vanillesuiker. Als de koek goed is afgekoeld, smeer je de slagroom uit over de koek heen. Daarna rol je de koek voorzichtig weer op, terwijl je het papier er voorzichtig af trekt. Leg de koek met de rand naar beneden opgerold op een schaal en zet nog even in de koelkast. Bestrooi de koek met wat poedersuiker voordat je hem serveert.
3. Zelfgemaakte Tiramisu
Tiramisu… alleen al bij het horen van de naam loopt het water me in de mond. Nee, natuurijk niet als ik in de winkel naar de verpakkingen met nep-spul kijk, maar als ik denk aan die echte originele, zelfgemaakte Tiramisu!

Tiramisu via shutterstock.com
Ingrediënten voor 4 personen
- 125 gram mascarpone
- 1 mok sterke koffie
- 25 gram pure chocola
- 2 eieren
- 2 eetlepels suiker
- 12 lange vingers
- 2 eetlepels port (niet verplicht, wel erg lekker!)
- 3 theelepels cacaopoeder
Splits de eieren en klop de eiwitten stijf in een kom. Doe de eidooiers in een andere kom en klop deze samen met de suiker totdat het schuimig is. Voeg dan de mascarpone erbij en mix tot het een mooi egaal mengsel is geworden. Rasp dan de chocola erdoor en voeg de port toe.
Spatel het eiwitmengsel voorzichtig door het eigeelmengsel, let op dat het luchtig blijft. Je mag geen witte vlokjes meer zien. Breed de lange vingers in stukjes en verdeel ze over 4 schaaltjes. Giet er de koffie overheen. Schep er een laagje saus overheen, dan weer stukjes van de lange vingers, en zo om en om verder totdat je afsluit met de saus. Zet de schaaltjes dan minimaal 2 uur in de koelkast om lekker op te stijven.
4. Crepe Suzette
Dit heerlijke dessert is wel even iets anders dan onze dikke Hollandse pannenkoeken. Een heerlijk, mooi en verfijnd nagerechtje dat eigenlijk altijd warm geserveerd dient te worden.

Crepe Suzette via shutterstock.com
Ingrediënten voor 4 personen
- 150 gram bloem
- 300 ml melk
- 3 eieren
- 100 ml cointreau (alleen als je flambeert)
- 50 gram boter
- 80 gram suiker
- 200 ml sinaasappelsap (liefst vers)
- 2 eetlepels sinaasappellikeur
Klop bloem, melk, eieren en sinaasappellikeur tot een dun, egaal beslag. Laat twee kleine koekenpannen goed heet worden en bak er 8 dunne pannenkoekjes in van het beslag. De flensjes mogen gewoon afkoelen, ze worden later weer warm gemaakt.
Verdeel de boter over beide (hete) koekenpannetjes. Verdeel er dan de suiker over en laat het voorzichtig karameliseren. Giet in beide pannen de helft van de sinaasappelsap en roer tot de klontjes verdwenen zijn. Vouw de flensjes op en leg er vier in elke pan. Serveer twee flensjes per persoon, met slagroom.
Flamberen: zet de afzuigkap uit (!!). Giet de cointreau in een steelpannetje en warm het langzaam op. Steek het aan met een lange gasaansteker en giet het al brandend over de flensjes. Het lijkt me vrij overbodig om te melden dat je altijd voorzichtig moet zijn bij flamberen, dat je vooral niet mag morsen en dat je altijd moet zorgen dat je een blusdeken en kraan in de buurt hebt.
5. Stoofpeertjespudding
Stoofperen. Je vind ze overal in het najaar en de winter. Vooral Giesser-Wildeman, de lekkerste stoofpeertjes van Nederland. Deze stoofpeertjespudding mag niet missen in de top 5 van heerlijke desserts!

Stoofperen pudding via shutterstock.com
Ingrediënten voor 4-6 personen
- 500 gram gare stoofpeertjes, uitgelekt
- 3 eetlepels kookvocht van de peertjes
- 6 blaadjes gelatine
- 250 ml slagroom
- 2 eiwitten
- 50 gram suiker
- 1 theelepel kaneel
Week de gelatine 10 minuten in een bakje met koud water. Pureer de helft van de peertjes met een staafmixer in een grote kom en voeg de kaneel toe. De andere helft van de peertjes snij je in kleine blokjes.
Verhit het kookvocht in een steelpannetje. Draai het vuur uit en smelt de gelatine in het vocht. Roer de gelatine daarna grondig door de perenpuree.
Klop de eiwitten in een grote kom stijf. Voeg als het eiwit bijna stijf is de suiker toe zodat je mooie glanzende pieken krijgt. Klop in een andere kom de slagroom stijf. Schep de perenpuree en perenblokjes door de slagroom. Spatel dan snel en luchtig de eiwitten erdoorheen. Doe de pudding in de puddingvorm en laat hem minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
De pudding is makkelijker te storten als er een luchtgaatje in het puddingblik zit. Het helpt ook als je de vorm eerst instrijkt met wat (neutrale) olie of wat boter.
Heerlijke desserts
Hiermee komen we aan het eind van deze 5 heerlijke desserts. Ze zijn absoluut de moeite waard om eens te proberen! Je kunt ze met vrijwel alles combineren. De enige twee gerechten die enigszins seizoensgebonden zijn, zijn de pruimentaart en de stoofperenpudding. Geen enkele van deze recepten is erg goed voor de slanke lijn en geen enkel recept past echt in een streng dieet. Ze zijn echter wel de ideale manier om even te ‘zondigen’ en heerlijk te genieten van wat nu echt lekker is. Vergeet ook niet onze recepten voor appelkruimelcake, baklava en zelfgemaakte creme brulee recepten: ook dit zijn heerlijke desserts, al hebben ze de top 5 net niet gehaald.