Oostenrijk, het land waar duizenden Nederlanders in de winter gaan skiën. Het land waar we genieten van prachtige besneeuwde bergen en gladde skihellingen. En… het land waar je kunt genieten van echte typische wintergerechten. Of je nu in Oostenrijk zit of lekker thuis aan de keukentafel: déze 10 Oostenrijkse wintergerechten wil je niet missen!
1. Wiener Schnitzel
De Schnitzel is een lapje vlees dat oorspronkelijk uit de Duitse en Oostenrijkse keuken komt. De Wiener Schnitzel is de bekendste. Dit is een heel dun gesneden lapje kalfsoester, dat is voorzien van een gepaneerde laag. De schnitzel wordt traditioneel gefrituurd en wordt geserveerd met frietjes.
2. Goulash
Hoewel Goulash eigenlijk een Hongaars gerecht is, wordt het ook in Oostenrijk erg veel gegeten in de koude wintermaanden. Het is een stoofgerecht, dat minimaal 6 uur moet stoven voordat het vlees echt zacht is geworden. Het kost tijd om een goede goulash te maken en in Oostenrijk weten ze als de besten hoe dat moet.
3. Kaasfondue
De kaasfondue stond zelfs in de tijd van de Romeinen al bekend als een Oostenrijks gerecht. Er staat een pan met gesmolten kaas op tafel, op een warmhoudplaat. Je kunt er stukjes stokbrood indopen en lekker opeten. Een wat uitgebreidere kaasfondue heeft ook nog andere dingen die je in de kaas kunt dopen, zoals gebakken worstjes of bepaalde groenten.
4. Gröstl
De Gröstl is een heel typisch gerecht, dat meestal in een klein pannetje wordt geserveerd. Het bestaat uit een laag gebakken aardappeltjes met ui en spek, met daar bovenop een spiegelei. Een goed klaargemaakte Gröstl is een heerlijke en stevige maaltijd.
5. Currywurst of Bratwurst
In Oostenrijk zijn er verschillende worsten die populair zijn. Met name de currywurst en de bratwurst kom je er veel tegen. De worsten lijken wel een beetje op een saucijs. Ze worden knapperig gebakken en geserveerd met gebakken aardappeltjes, frietjes of Sauerkraut (zuurkool).
6. Apfelstrudel
Wil je na zo’n uitgebreid Oostenrijks hoofdgerecht nog een nagerecht? Dan is de apfelstrudel een goede optie. Iedereen kent deze lekkere appeltaart wel. Hij bestaat uit laagjes bladerdeeg of filodeeg met dun gesneden appel. De apfelstrudel wordt warm geserveerd met ongezoete slagroom of warme vanillesaus.
7. Kaiserschmarn
De kaiserschmarn wordt vaak als nagerecht of tussendoortje opgediend, maar kan ook als hoofdmaaltijd worden gegeten. Het is eigenlijk een uit elkaar gevallen zoete pannenkoek, die wordt geserveerd met poedersuiker en gestoofde pruimen.
8. Germknödel
Een Germknödel is een ronde bol van gebakken deeg. Daarin zit een vulling van zoete pruimenjam. De warme bol wordt op een bord gelegd en overgoten met warme vanillesaus en maanzaad. Soms wordt er ook geschaafde chocolade over gestrooid.
Oostenrijk is een prachtig land in de winter. Natuurlijk wordt een deel van deze gerechten ook weleens in de zomer gegeten. Toch zijn dit eigenlijk echte wintergerechten, die je eet tijdens het wintersporten. Ze vullen goed en geven genoeg energie om een hele dag in de weer te zijn op de skipistes.