Tortilla de Patatas is een tortilla die gemaakt wordt van aardappels. In Spanje zijn dit veel voorkomende tapas, maar in Holland zijn ze vrij zeldzaam. Dat komt omdat wij onze tortilla’s meestal maken volgens het Mexicaanse recept, met bloem in plaats van aardappels. Toch is de Tortilla de Patatas erg lekker en hij verdient zeker een plekje in de top 10 Spaanse tapasgerechten.
Ingrediënten (6-8 personen)
- 600 gram aardappels
- 1 flinke ui
- 2 teentjes knoflook
- 8 middelgrote eieren
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Schil de aardappels, was ze goed en snij ze in dunne plakjes. Verhit een bakpan op hoog vuur en bak de aardappelschijfjes ongeveer 8 minuten tot ze gaar zijn.
- Snij de ui in ringen of blokjes en hak de ui fijn. Voeg ze dan toe aan de aardappeltjes, draai het vuur lager en laat ze mee-fruiten.
- Neem een grote kom en kluts de eieren met wat peper en zout. Zet het vuur onder de pan met aardappels laag. Giet dan de eieren bij de aardappelschijfjes in de pan en roer dit door elkaar. Doe een deksel op de pan en laat garen.
- Je weet wanneer de tortilla klaar is als de bovenkant droog is. Stort de tortilla op een bord en verdeel in stukken. Je kunt de tortilla de patatas warm of koud serveren.
Tortilla de patatas wordt in Nederland niet zo vaak gemaakt. Toch verdient dit recept wel een plekje tussen de andere tapasgerechten. Het is eenvoudig, lekker en ook nog eens gezond. De tortilla wordt soms ook gegeten als voorgerecht. Je moet er rekening mee houden dat dit gerecht zwaarder valt dan het lijkt. Je hebt al genoeg aan een klein stukje tortilla per persoon. Eet smakelijk!
Uitgelichte afbeelding afkomstig via shutterstock.com