Tuinbonen zijn hele bekende bonen. Toch worden ze niet zo heel vaak gegeten. Dat komt voor een groot deel omdat mensen niet precies weten hoe je ze lekker kunt klaarmaken. Probeer dit lekkere recept voor gekookte tuinbonen met spekjes en tijm maar eens!
Ingrediënten (4 personen)
- 1,5 – 2 kilo tuinbonen (met schil, bij eenmalig doppen. Wil je dubbeldoppen, dan neem je twee keer zoveel tuinbonen)
- 3 takjes tijm of 2 theelepels gedroogde tijm
- 2 sjalotjes of 1 klein uitje
- 150-200 gram spekreepjes of -blokjes
- 1 eetlepel roomboter
Bereidingswijze
Ris de peulen open en haal de bonen eruit. Als je deze kookt zijn ze zacht vanbinnen en enigszins hard vanbuiten. Wil je alleen het binnenste eten? Dan ga je dubbeldoppen. Hiervoor kook je de tuinbonen twee minuutjes, waarna je elke boon uit zijn ‘jasje’ haalt. Je hebt dan twee keer de normale hoeveelheid tuinbonen nodig.
Kook de tuinbonen met de tijm en wat zout in zo’n 7-10 minuten gaar. Ze mogen nog wel een ‘bite’ hebben. Haal dan de takjes tijm uit de pan.
Bak ondertussen de spekjes bruin en voeg dan de boter en de sjalotjes toe. Bak deze mee tot ze glazig zijn.
Giet het grootste deel van het kookvocht van de tuinbonen af. Roer dan de spekjes en sjalotjes er doorheen en smoor nog even in het resterende vocht.
Breng op smaak met peper en zout.