Deze vegaburger op basis van linzen is echt een aanrader. Hij heeft een heel eigen smaak en structuur, wat hem onderscheidt van andere burgers. Bovendien is bij deze vegaburger ook niet geprobeerd om zo goed mogelijk een hamburger na te doen. Het is geen vlees en dat zul je ook niet denken. Gewoon een eerlijke, lekkere burger die toevallig ook nog eens gezond is en in vrijwel elk dieet past.
Ingrediënten voor de vegaburger
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram (kastanje)champignons
- 2 a 3 theelepels tijm
- 1 ei
- 2 flinke uien
- 1 blik linzen (310 gram, voorgekookt)
- 1 tomaat
- Enkele blaadjes sla
- Paneermeel
- Bloem
- Zout naar smaak
- Evt. geitenkaas voor bovenop de burger
- 4 broodjes
Hoe maak je vegaburgers met linzen?
- Snijd de knoflook en champignons door de helft. Doe ze dan samen met de tijm in de staafmixer of keukenmachine en maalt ze fijn.
- Snijd de uien en bak ze op hoog vuur aan. Draai dan het vuur omlaag en voeg het champignon-mengsel toe. Laat het even meebakken tot het vocht weg is en laat het dan afkoelen (evt. in de koelkast).
- Laat de linzen uitlekken. Doe ze dan in een kom en doe het uienmengsel erbij. Voeg dan ook het ei en wat zout toe en kneed dit stevig door. Schep hier dan telkens een klein beetje paneermeel bij, waarna je goed kneedt, totdat de substantie dik genoeg is om er 4 stevige burgers van te vormen. Rol de burgers dan even door de bloem voor een lekker laagje.
- Bak de burgers in ongeveer 10-15 minuten door en door gaar. Leg de onderkant van de broodjes klaar met daarop een blaadje sla en twee plakjes tomaat. Leg na het bakken de burgers meteen op de broodjes. Hou je van geitenkaas, dan verdeel je snel wat geitenkaas over elke burger. Broodje dichtdoen et voilà: je hebt een heerlijke vegaburger!
Vegaburgers op basis van linzen zijn gezonder dan de variant van varkensvlees. Je kunt de twee echter wat smaak betreft niet rechtstreeks met elkaar vergelijken. Je proeft dat dit een vegaburger is – en terecht! Het is geen vleesvervanger maar een volwaardig gerecht. Overigens vullen linzen flink, dus pas op dat je niet teveel klaarmaakt… Eet smakelijk!