Wat vegetariërs zijn weet iedereen: zij eten geen vlees en vis. Maar hoe zit het met veganisten? De groep veganisten in ons land is niet zo groot. Zij vermijden alle dierlijke producten, dus ook zuivel en eieren. Er zijn twee grote redenen waarom er zo weinig veganisten zijn. De ene reden is dat het een vrij extreem standpunt is om helemaal geen dierlijke producten te nuttigen. De andere reden is dat veel mensen denken dat het in de praktijk eigenlijk helemaal niet kan. Veganistisch koken: kan dat eigenlijk nog wel?
Strikt veganistische producten
Kijk maar eens op de verpakking van producten in de supermarkt. Wat ontdek je dan? Dat vrijwel alles melk of eieren bevat. Als veganist kun je vrijwel geen koekjes kopen: ze bevatten allemaal melk en/of boter. Ook bij brood is het opletten: vooral afbakbroodjes bevatten vaak melk. In broodbeleg verschilt het per product, maar je moet er goed mee opletten. Vrijwel alles waar chocola in zit bevat ook boter of melk. Chips met kruiden kun je wel eten, maar bijzondere smaken (zoals Cheese & Onion) worden op smaak gebracht met… dierlijke producten! In de meeste rijstgerechten gaat melk en ook pastagerechten zijn niet veilig. Eigenlijk zijn in de hele supermarkt maar drie schappen ‘veilig’ voor veganisten: het schap met koffie en thee, het schap met frisdranken en de groente-afdeling.
Wat kun je dan nog wel eten?
Gelukkig zijn er ook wel lekkere veganistische recepten te vinden. Je kunt natuurlijk gebruikmaken van vleesvervangers, zoals soja. Ook kokosmelk is een goede optie in een aantal gerechten, hoewel je gewone melk niet zomaar kunt vervangen voor kokosmelk. Toch is veganistisch eten niet altijd zo’n goede keus: je hebt nu eenmaal allerlei voedingsstoffen nodig die uit zuivelproducten en vleesproducten komen. Daarom nemen de meeste veganisten multivitaminen en extra vitamine B12. Anders kan het veganistische menu problemen opleveren voor de gezondheid. Afgezien hiervan: zelfs tijdens een barbecue kun je best lekkere veganistische gerechten klaarmaken, bijvoorbeeld groentespiesen en veganistische salade.
Gezien hoe moeilijk het is om veganistisch te leven, kiezen betrekkelijk weinig mensen ervoor. Wat echter wel een trend is, is dat mensen één of twee keer per week vegetarisch of veganistisch eten. Het besef dringt door dat je niet elke dag vleesproducten nodig hebt. Zelfs mensen die niet perse strikt veganistische of vegetarische opvattingen hebben, willen wel het milieu sparen door te minderen met vlees. Supermarkten zien een grotere markt ontstaan en zullen waarschijnlijk (hopelijk) het vegetarische en veganistische assortiment uitbreiden. Er gloort dus hoop voor veganisten: in de toekomst wordt deze leefstijl waarschijnlijk steeds makkelijker!