Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als je in de keuken aan het werk bent. Messen, scherpe hoeken en randjes en kokend water kunnen zomaar voor pijnlijke ongelukjes zorgen. Daarom is het altijd verstandig om de benodigde veiligheidsmaatregelen te nemen. Pak deze checklist erbij om te kijken hoe veilig jouw keuken is!
1. ‘Werk’ kleding
Als je in de keuken aan het werk gaat is het slim om voorbereid te zijn op mogelijke ongelukjes. Of dit nu gaat om vieze plekken op je kleding of kokend water over je voeten. Draag daarom een schort om je kleding te beschermen, handschoenen om hete producten te verplaatsen en veiligheidsschoenen van Engelbert Strauss om gekneusde, gebroken of verbrandde tenen en voeten te voorkomen!
2. Goed ‘gereedschap’
Zoals iedere amateur of professionele chef weet is er niet te koken zonder het juiste gereedschap. Zo vergroten botte messen en gladde snijplanken de kans op ongelukken. Zorg dus dat je de juiste materialen in je keuken hebt om ervoor te zorgen dat je goed en veilig aan de gang kan.
Tip: Leg een theedoek onder je snijplank om er zeker van te zijn dat deze niet wegglijdt terwijl je aan het snijden bent
3. Organisatie
Een organiseerde keuken werkt niet alleen sneller of gemakkelijker, maar ook veiliger. Door precies te weten wat waar staat verhoog je je focus en loop je dus minder verward door je keuken heen. Hiermee voorkom je struikel, en gooi- of stootwerk. Daarbij zijn je gerechten sneller klaar en is de kans op een verbrandde maaltijd een heel stuk kleiner!
4. Veiligheidsapparatuur
Het is vaak beter om het zeker voor het onzekere te nemen. Zorg dan ook dat je voorbereidt op het ergste. In iedere keuken zouden een brandblusser, rookmelder, koolstofmonoxide melder, EHBO kit en blusdeken te vinden moeten zijn. Zorg dat al deze benodigdheden binnen handbereik en gemakkelijk te bereiken zijn om snel te kunnen handelen in geval van nood. Haal pleisters vast uit de doos (maar niet uit de verpakking) en zorg dat alles gemakkelijk te openen en snel te gebruiken is. Op die manier kun je snel en proactief handelen als het nodig is!
5. Ben voorzichtig
Het hoeft waarschijnlijk niet gezegd te worden, maar ga vooral gewoon voorzichtig te werk. Gehaaste spoed is zelden goed, en zeker als je in de keuken bezig bent. Neem de tijd die nodig is voor wat er moet gebeuren. Pak bijvoorbeeld warme materialen niet vast met blote handen en zet geen producten op het randje van de aanrecht.