Venkel is een van de bekende vergeten groenten. Het is een groente die erg lekker is, maar die steeds minder wordt gekweekt. Het is lastig om hem op grote velden te kweken, waardoor je hem slechts in beperkte hoeveelheden in de supermarkt ziet. Toch is venkel erg gezond en lekker. Daarom hier 3 heerlijke recepten met venkel.
Gesmoorde venkel in gebonden saus
Ingrediënten (2-3 personen):
- 500 gr venkel
- 1 dl melk
- ½ el maïzena
- 20 gr boter
Ontdoe de venkelknollen van harde stukken en bladeren en snijd ze in smalle reepjes. Verhit de boter op hoog vuur en smoor de reepjes venkel hierin. Doe er een snufje zout in.
Maak de maïzena aan met 1-2 eetlepels lauw water. Voeg samen met de melk bij de venkel en laat de saus even binden. Breng het gerecht op smaak met wat citroensap en zout en knip wat venkelblaadjes boven de pan voor een extra kruidige smaak.
Gegratineerde venkel met oude kaas
Ingrediënten (2-3 personen):
- 500 gr venkel
- Boter of margarine
- 200 gr geraspte oude kaas
Was de venkel, snijd de stengels eraf en halveer ze. Kook ze een halfuur in ruim water met wat zout. Verwarm dan de oven voor op 180 graden. Smeer een ovenschaal in met boter. Giet de venkel af, laat even uitlekken of droogkoken en doe in de ovenschaal.
Bestrooi de venkel met de kaas en plaats de schaal in de oven. Laat er in 10-15 minuten een mooi bruin korstje op komen.
Gevulde venkel met gehakt
Venkelknollen zijn tamelijk groot. Je kunt ze dus heerlijk vullen, net als je paprika kunt vullen.
Ingrediënten (4 personen):
- 4 venkelknollen
- 300 gr gehakt
- 2 el citroensap
- 1 ui
- 1 ei
- 4 el paneermeel
- 50 gr boter
- Zout en peper naar smaak
Was de venkels en snijd de stengels er gedeeltelijk af. Verwijder ook lelijke bladeren. Neem de venkels en leg ze in een pan met voldoende water en het citroensap. Breng aan de kook en kook ongeveer 15 minuten.
Haal de knollen uit de pan, laat ze even rustig uitlekken op een schone doek of in een vergiet en halveer ze dan horizontaal. Hol ze met een lepel uit, tot je ongeveer 1,5 cm dikke rand overhoudt.
Vermeng dit binnenste deel met de fijngesneden ui, het losgeklopte ei, paneermeel en gehakt. Voeg wat zout en peper naar smaak toe en kneed dit goed door. Vul de onderste helften van de venkels royaal op. Zet er dan de ‘deksels’ weer op en zet die vast met prikkers.
Verhit een pan met boter en fruit de gevulde venkels rondom bruin. Eventueel kun je overgebleven vulling meebakken naast de venkels. Neem ze uit de pan, haal de prikkers eruit en serveer ze op een schaal of mooi bord.
Net als pastinaak en rabarber is ook venkel een vergeten groente. Met deze drie heerlijke recepten bedenk je je echter: het is een prachtige, gezonde groente die erg lekker is in deze recepten!