Soms heb je gewoon eens zin in een lekker soepje. Niet zo’n standaard soep uit de winkel, maar een echte, lekkere, zelfgemaakte soep. Een soep zoals je die vroeger vast weleens hebt gegeten: een stevige, goedgevulde tomaten groentesoep. Gelukkig kan iedereen – of hij nou kan koken of niet – zelf een heerlijke tomaten groentesoep maken met behulp van dit recept. Uiteraard maken we een verse tomaten groentesoep en gebruiken we geen pakjes of zakjes – al maak ik soms uit gemakzucht wel een uitzondering voor blikjes tomatenblokjes, waarin gelukkig weinig E-nummers zitten.
Recept tomaten groentesoep: ingrediënten
Een verse tomaten groentesoep maken, kost je niet zoveel bijzondere ingrediënten. We kunnen het vegetarisch houden, maar hetzelfde recept is ook geschikt voor tomaten groentesoep met balletjes. De ingrediënten om deze tomaten groentesoep te maken zijn voor ongeveer 4 liter (!!) soep. Je kunt zelf de ingrediënten verminderen als je minder soep wilt. Ik vries meestal een deel van de soep in, voor later gebruik.
- 300 gram gehakt
- 400 gram champignons (optioneel)
- 600 gram vleestomaten of twee blikken tomatenblokjes
- 1 zakje soepgroente (250 gram) of een prei, een wortel en andere groenten naar keuze
- 4 blokjes groentebouillon
- 2 blikjes tomatenpuree
De tomaten groentesoep maken
Je begint met een grote pan, die je ongeveer halfvol water doet. Neem een pan waar tenminste 5 liter in past, zodat je goed kunt roeren. Als het water kookt, doe je de gewassen tomaten er met schil en al in en je laat ze ongeveer 5 a 10 minuten in het kokende water. Daarna haal je ze eruit met een schuimspaan en je doet ze onder de koude kraan (schrikken).
Enkele geschikte grote pannen zie je hieronder.
Doe de bouillonblokjes in het kokende water en hou je dan weer bezig met de tomaten. Het vel van de tomaten komt los en je kan het er zo afpellen. Vervolgens snij je de tomaten in blokjes en je doet ze weer terug in de pan. Daarna doe je ook de tomatenpuree in de pan. Snij de groentes als je ze los hebt gekocht en doe ze in de pan. Heb je soepgroente gekocht, dan is dit het moment om het toe te voegen. Ook de champignons, als je die lekker vindt, doe je nu gewassen en grofgesneden in de pan.
Zet het vuur laag en laat de soep lekker doorpruttelen. Neem het gehakt en draai en kleine balletjes van. Je kunt de balletjes op smaak brengen met wat zout en kruiden, bijvoorbeeld kip-kruiden of wat peterselie en oregano. Vervolgens doe je de kleine balletjes ook in de soep. Roer het geheel goed door en laat het dan zachtjes doorpruttelen tot ook de balletjes goed gaar zijn. Breng de soep indien nodig extra op smaak met wat Maggi. Je soep zal er nu vrij stevig uitzien. Je kunt hem nog wat verdunnen door extra water toe t voegen. Ik eindig meestal met ongeveer 4 liter soep, waarvan ik ¾ in de vriezer doe.
Verse tomatensoep maken om in te vriezen
De reden waarom ik soep maak in deze hoeveelheid is vooral omdat het vrij veel werk is en ik af en toe zin heb in soep zonder weer te moeten koken. De soep is, zelfs als je hem verdunt tot 4 liter, nog steeds vrij dik. Je kunt de ingevroren, stevige soep ongeveer 6 maanden bewaren in de vriezer. Als je hem ontdooit, kun je hem nog iets aanlengen met water waardoor je nog wat extra soep overhoudt. Ik vries, na het tomaten groentesoep maken, 3 bakjes van een liter soep in en als ik een bakje ontdooi leng ik het aan met water tot 1,5 liter. De soep blijft dan nog zodanig goed gevuld dat niemand zal denken dat hij aangelengd is!
Heb je zelf andere ideeën over verse tomaten groentesoep maken, heb je handige tips of heb je een ander recept dat je wilt delen? Laat een reactie achter!