In Nederland is vitamine D tekort een steeds vaker voorkomend probleem. Vroeger was het eigenlijk alleen bekend bij mensen met een donkere huidkleur die naar Nederland gekomen waren. Hun huid maakt minder snel vitamine D aan, waardoor ze gevoelig zijn voor een tekort wanneer ze minder in de zon komen. Echter, ook blanke Nederlanders krijgen steeds vaker en steeds sneller een tekort aan vitamine D. Hoe komt dat? Wat zijn de symptomen van vitamine D tekort? En hoe kun je dit oplossen?
Waar komt vitamine D tekort vandaan?
Vitamine D komt eigenlijk alleen voor in vette vis en zelfs dan nog in kleine hoeveelheden. Het is tegenwoordig ook aanwezig in boter en margarine, waar het aan is toegevoegd. Verder wordt deze vitamine door onze huid aangemaakt wanneer de zon erop schijnt. Maar als de vitamine in het lichaam kan worden aangemaakt, hoe komen we dan aan een massaal vitamine D tekort? De tijd dat iedereen veel tijd buiten doorbracht is al lang verleden tijd. Tegenwoordig spelen, werken en leven we binnenshuis. Daarnaast worden we voortdurend gewaarschuwd voor de zon, vanwege de UV-straling. We smeren ons in met zonnebrandcreme of we bedekken onze huid om ons daartegen te beschermen. Het resultaat: we komen weinig in aanraking met zonlicht waardoor we te weinig vitamine D aanmaken. Er zijn ook mensen met een zeldzame huidafwijking, waarbij de huid ook in direct zonlicht moeite heeft met het aanmaken van vitamine D. Er zijn ook onderzoekers die de link leggen naar de hoeveelheid E-nummers in ons eten: zij stellen dat E-nummers sommige vitamines kunnen beïnvloeden en de opname remmen. Dit is echter tot nu toe nog niet bewezen!
De symptomen van vitamine D tekort
Een tekort van deze vitamine is niet altijd gemakkelijk te herkennen. Toch zijn er een paar dingen waar je last van kunt krijgen als je een tekort hebt aan vitamine D:
- Vermoeidheid (dit is meestal waaraan het tekort wordt herkend)
- Lusteloosheid
- Zwakheid van de spieren
- Gevoelig voor blauwe plekken en kneuzingen
- Snelle overbelasting van spieren
- Hyperventilatie (vooral bij stress)
- Angstaanvallen, ook ‘s nachts
- Overgevoelig tandvlees
- Breekbare botten
- Hartproblemen (pas na langdurig tekort aan vitamine D)
Toch is een tekort lastig te herkennen aan de hand van symptomen. De klachten blijven vaak een beetje vaag en de conclusie wordt pas getrokken na bloedonderzoek. Het is een feit dat kleine kinderen en oudere mensen sneller last hebben van een tekort, maar ook jongeren en volwassenen zijn er gevoelig voor als ze weinig buiten komen. Denk je dat je last hebt van vitamine D tekort, check dan de symptomen die hierboven genoemd zijn. Herken je enkele van deze symptomen, ga dan naar de huisarts: die kan eenvoudig laten testen of jouw symptomen door vitamine D tekort veroorzaakt worden.
Vitamine D tekort herstellen
Herstellen van vitamine D tekort hangt vooral af van de gegeven situatie. Heb je een sterk tekort, dan zal de arts je waarschijnlijk een ‘paardenmiddel’ voorschrijven: een flesje sterk geconcentreerde oplossing met vitamine D dat je elke week moet slikken. Het middel heeft een zó hoge concentratie dat je het niet langer dan 6 tot 8 weken mag slikken. Is je tekort minder ernstig, dan zal de arts je waarschijnlijk pillen voorschrijven die je moet slikken in alle maanden met de ‘r’ erin. Dus van september tot april dien je elke dag een pil te slikken die vitamine D bevat. Heb je een nog lichter vitamine D tekort, dan is het een kwestie van meer tijd buiten doorbrengen, wat overigens in alle gevallen aangeraden wordt.
Het probleem voorkomen
Een tekort van deze ‘zonlicht-vitamine’ kan vrij gemakkelijk worden voorkomen. Allereerst kun je natuurlijk gewoon zorgen dat je vaker buiten komt en meer geniet van de zon. Een kwartier tot een half uur per dag is voldoende, hoewel in de winter drie kwartier wordt geadviseerd. Ook het eten van vis is een goed idee. Hou je niet zo van vis, dan kun je het ook verwerken in rijst- of pasta gerechten. Heb je hier geen tijd voor of geen zin in, dan kun je ook vitaminepillen bestellen met een lage dosering vitamine D. Zo krijg je voldoende binnen om een tekort te voorkomen. Omdat deze vitamine in water oplosbaar is, is het haast onmogelijk om er teveel van binnen te krijgen. Dat lukt je alleen als je langere tijd een veel te hoge dosis inneemt.