De Chinezen weten het al meer dan 3000 jaar: het stomen van voedsel is veel gezonder dan het koken van voeding en daarom wordt deze methode veelvuldig toegepast in China. De groeiende interesse in het bereiden van gezond voedsel heeft ervoor gezorgd dat ook in het Westen steeds meer mensen kiezen voor het stomen in plaats van koken van voeding.
Stomen van voedsel
Stomen is een bepaalde techniek waarbij de vrijkomende stoom van kokend water (wijn of bouillon) door middel van een deksel en opbouwende druk, gebruikt wordt om het voedsel te garen. Voor het stomen kan een speciale stoomkoker gebruikt worden, maar een stoompan (bestaande uit een gewone pan met een inzetmandje of een zeefje en deksel) werkt eveneens prima. De hete stoom zorgt ervoor dat het voedsel langzaam gaar wordt en zijn authentieke smaak en kleur behoudt.
Welk voedsel kan gestoomd worden
Terwijl in het Westen vooral groente gestoomd wordt, wordt in China de voorkeur gegeven aan het stomen van vlees en vis. Mager vlees, zoals kip en kalkoen dat bij het koken ervan vaak uitdroogt, blijft door het stomen verrassend sappig en mals. In principe kan nagenoeg alle voeding bereidt worden in de stomer, waarbij echter wel rekening gehouden dient te worden met het feit dat stomen iets meer tijd in beslag neemt dan koken. Zo kan bijvoorbeeld ook rijst worden gestoomd, waardoor de rijst gegarandeerd niet klef wordt. Wie verder wil experimenteren kan ook broodjes (bijvoorbeeld bapao) of een cake stomen.
Voordelen van voedsel stomen
– Bij het stomen wordt geen gebruik gemaakt van olie of vet
– Vitaminen, mineralen, enzymen, vezels en spoorelementen blijven optimaal bewaard
– Voedsel kan niet aanbranden en blijft knapperig fris
– Kan zowel op gas, inductie als elektrisch fornuis of met speciale stoomkoker
– Bijzonder geschikt voor mensen die een gezonde levensstijl willen volgen