Vruchtenbowl is erg feestelijk en wordt dan ook vooral geserveerd bij feesten en partijen. Bowl bestaat uit vers of ingeblikt fruit, vruchtensap en eventueel wat siroop. De smaak is afhankelijk van de manier van bereiden en natuurlijk van je eigen keus voor het fruit dat erin gaat. Je kunt ook een kleine hoeveelheid vruchtenbowl maken als gezond en smakelijk tussendoortje.
Ingrediënten voor vruchtenbowl van vers fruit (8 personen)
Vroeger maakte je oma waarschijnlijk vruchtenbowl van fruit uit blik. Dat recept hebben we ook op deze pagina opgenomen. We beginnen echter met een vruchtenbowl recept van vers fruit.
- 1 bakje aardbeien
- 2 bananen
- 3 mandarijnen
- 2 verse perziken
- ong. 1/2 ananas
- 1 grote of 2 kleine mango’s
- Fruitsap naar keuze, bijvoorbeeld vers perensap of appelsap
Vruchtenbowl maken van vers fruit
Maak de aardbeien schoon en halveer ze. Snijd de bananen in plakjes. Schil de mandarijntjes en maak de partjes los. Verwijder eventuele pitjes.
Snijd de perziken overdwars in tot de pit en probeer de helften van elkaar los te draaien. Lukt dit niet, schil de perzik dan eerst en snijd dan boven een kom stukjes eraf tot je op de pit zit. Doe hetzelfde met de mango’s.
Schil de ananas, snijd de onderkant eraf en verwijder de harde kern. Snijd ongeveer de helft van de ananas af en snijd deze in kleine stukjes voor in de bowl.
Doe al het fruit bij elkaar in een grote kom. Giet er sap bij tot je de gewenste hoeveelheid hebt. Serveer direct. Wil je dit vruchtenbowl recept alvast klaarmaken en pas later serveren, voeg dan de bananen pas vlak voor het serveren toe. Anders worden ze bruin en ziet de bowl er minder lekker uit.
Vruchtenbowl van fruitconserven (8-10 personen)
Dit vruchtenbowl recept wordt vaak gebruikt door mensen van het oude stempel. Het heeft nostalgische waarde en is en blijft een topper op verjaardagsfeestjes!
- 1 groot blik perziken
- 1 blik mangoschijven
- 1 blik ananas
- 1 blik mandarijntjes
- 1 blik vruchtencocktail
- 1 blik aardbeien of rood fruit
Snijd op een snijplank alle grote stukken fruit, zoals de perziken en de mango’s, in stukjes. Doe ze allemaal in een grote kom en giet het sap uit de blikken er ook bij.
Eventueel kun je de vruchtenbowl nog verdunnen met wat appelsap, perensap of kersensap. Dit is echter meestal niet nodig omdat er genoeg sap en siroop in de blikken zit.
Vruchtenpunch en vruchtenbowl wordt nog weleens door elkaar gehaald. Toch is het niet hetzelfde. Vruchtenbowl is doorgaans dikker en meer gevuld dan punch. Punch maken kost dan ook minder werk, want je gebruikt relatief meer sap en minder fruit. Bovendien zit in vruchtenpunch vaak ook alcohol, zoals cider of likeur. Een vruchtenbowl maken zonder alcohol is natuurlijk gezonder en bovendien (bijna) net zo lekker.