Je hebt het tegenwoordig steeds makkelijker bij het kopen van gezonde tussendoortjes. Je bent niet meer gebonden aan ongezonde hapjes als koek, chips en snoep. En je hoeft ook niet perse meer alles eerst te wassen en te snijden voor je het kunt eten. Snoeptomaatjes, minikomkommers, hapklare paprikaatjes en ga zo maar door. De schappen liggen vol met gezonde tussendoortjes. Maar waar moet je op letten bij het kopen van gezonde tussendoortjes?
1. Hoe gezond is gezond?
Gezond is gezond, toch? Dat is niet helemaal waar. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat kaas heel gezond is. Het is een zuivelproduct en als zodanig dus gezond. Maar dat is niet waar: er zit behoorlijk veel vet in kaas. Een glas melk zou een stuk gezonder zijn dan wat blokjes kaas. Dat geldt ook voor worst, in alle soorten en maten. Een hapje worst kan natuurlijk helemaal geen kwaad, maar ze vallen niet onder gezonde tussendoortjes. Wat zijn wel gezonde tussendoortjes?
- Vrijwel alle groenten
- Vrijwel alle soorten fruit
- Salades
- Smoothies
Natuurlijk hangt het er bij smoothies van af wat erin zit. De meeste smoothies zijn echter super gezond!
2. Alles wassen
Veel gezonde items zijn te wassen. Denk aan appels, paprika’s en tomaten. Soms staat erop dat ze gewassen zijn. Dat geldt met name voor de ‘snoep’-variant, zoals snoeptomaatjes. Deze hoef je dus in theorie niet meer te wassen. In de praktijk kun je ze beter wel even afspoelen. Er zijn bepaalde bacteriën die het heel goed doen op groenten en waar je flinke buikgriep van kunt krijgen. Even extra afspoelen kan geen kwaad!
3. Bouw je tussendoortjes rustig op
Veel mensen claimen dat ze buikpijn krijgen van ‘al dat groenvoer’. Ze vergeten dat je darmen best even moeten wennen als je in een keer overstapt. Het is dus verstandig om dit rustig op te bouwen. Begin bijvoorbeeld door ‘s ochtends gezonde tussendoortjes te eten, maar de rest van de dag je gewone routine te houden. Pas na ongeveer twee weken ga je dan ook ‘s middags gezonde tussendoortjes eten en na weer twee weken doe je dat de hele dag. Op die manier krijgen je darmen rustig de tijd om te wennen en krijg je dus geen last van buikpijn of andere kwalen.
4. Gezonde tussendoortjes kopen: tips
Gezonde tussendoortjes nemen om af te vallen werkt heel goed. Maar ook om gewoon lekker te knabbelen is het een goede gewoonte. Kun je zomaar elk tussendoortje kopen? Jawel, maar dit zijn toch enkele praktische tips.
- Zelf groenten snijden is een stuk goedkoper dan mini-tomaatjes en mini-komkommertjes. Maar het kost wel wat meer moeite en misschien heb je daar geen zin in. Probeer uit wat voor jou werkt. Eet je eigenlijk geen gezonde tussendoortjes meer als je ze eerst moet snijden? Dan kun je toch beter voor de hapklare versie gaan.
- Gezonde tussendoortjes zoals groenten en fruit zijn heel vaak in de aanbieding. Check dit dus altijd even voordat je gaat winkelen.
- Ga niet winkelen met een lege maag. Als je honger hebt, zul je sneller kiezen voor ongezonde alternatieven. Terwijl je als je net gegeten hebt sneller zult kiezen voor gezonde hapjes.
- Varieer met je gezonde tussendoortjes en maak er zelf wat lekkers van. Je kunt bijvoorbeeld mini-paprika’s vullen met wat roomkaas voor een extra smaak.
- Gezonde hapjes zijn eigenlijk altijd geschikt voor mensen met allergieën. Dus ook (júist) als je glutenallergie, lactose-intolerantie of andere kwalen hebt, kun je prima aan de gezonde tussendoortjes.
De meeste gezonde tussendoortjes hebben weinig calorieën. Het gaat dan met name om groenten en fruit. Je moet met fruit natuurlijk opletten omdat er wel suikers in zitten. Toch zijn ze gezonder voor je dan bijvoorbeeld koekjes of chips. Ze bevatten namelijk geen vetten en bovendien bevatten de meeste vruchten veel vezels. Ze zijn dus heel goed voor je spijsvertering.