De aanschaf van een nieuwe horeca heteluchtoven kan een ingewikkelde keuze vormen. Er zijn veel merken op de markt die ook nog eens specifieke, soms complexe functies bieden. Hoe bepaal je nu welke heteluchtoven je het beste kunt aanschaffen? Waar let je op? Wij nemen in dit artikel de aandachtspunten met je door.
Aandachtspunten beste horeca heteluchtovens
Wie een horeca heteluchtoven wil kopen doet er verstandig aan om eerst de vele mogelijkheden eens grondig door te nemen:
- Wat moet de heteluchtoven kunnen?
- Hoe groot mag hij zijn?
- Wat is het precieze budget?
- Wat is het stroomverbruik?
Wat moet de heteluchtoven kunnen?
Horeca heteluchtovens zijn geweldig: het zijn alleskunners, ze zijn snel en adequaat. De meest voorkomende horeca heteluchtovens bieden o.a. de volgende gecombineerde functies:
- Stoomoven (en heteluchtoven)
- Cook and hold ovens
- Zelfreinigende ovens
- Losse heteluchtovens
Steamer heteluchtoven
De steamer heteluchtoven vormt een ideaal hulpmiddel in de grootkeuken. Waarom? Omdat je net zo gemakkelijk croissantjes afbakt, als aardappels, groente of eieren erin kunt koken. Maar dat is niet alles, je kunt zakken soepen au bain marie opwarmen, of gewoon in de soepkom – waar het product er veel verser en aantrekkelijker uitkomt dan bij een magnetron het geval zou zijn. De stoomoven stoomt letterlijk het eten middels stoom (beet)gaar. Daarbij zijn de meeste steamers ook nog zo in te programmeren dat zij zelfreinigend zijn – een kwestie van het programma starten. De combi stoom-heteluchtoven vergt wel een aansluiting op een waterleiding en heeft een afvoer nodig. Overigens schaf je deze oven alleen aan indien er een duidelijk doel aanwezig is, want bepaald voordelig zijn ze niet. De gemiddelde prijs ligt tussen de 5000 en 20.000 euro. Hij wordt veel gebruikt binnen bedrijfsrestaurants bijvoorbeeld, of ziekenhuis restauraties en dergelijke.
Losse heteluchtoven
De losse heteluchtoven is binnen een horeca grootkeuken een must; je plaatst hem waar dit het beste uitkomt. Heteluchtovens zijn in vele soorten afmetingen verkrijgbaar en zijn vaak gewoon onder de duizend euro nieuw te koop. Waar niet gekookt hoeft te worden, maar slechts afgebakken wordt, daar is de heteluchtoven de beste en voordeligste keuze. Ook heteluchtovens kunnen zelfreinigend zijn, dit door middel van een verhitting tot wel 500 graden, waarbij etensresten tot verkoolde restjes worden gereduceerd. Natuurlijk is dit niet energiezuinig, maar de reiniging vindt anderzijds maar eenmaal per dag plaats en bespaart op arbeidskracht.
Cook and Hold ovens
De cook and hold ovens van Alto-Shaam kennen een revolutionair bereidingsproces van voeding. Dit type ovens kom je vaak binnen instellingen tegen; doordat de te bereiden voeding vooraf wordt ingeprogrammeerd op een specifieke kerntemperatuur en bereidingsduur, zal de oven na het bereidingsproces niet langer verhitten, maar toch zorgen dat de voeding op precies de juiste kerntemperatuur blijft. Zo blijft de temperatuur van de voeding gewaarborgd voordat het uitgeserveerd wordt. Deze constante temperatuur komt de voedselveiligheid (ook vanuit de HACCP regels) ten goede. Daarnaast zorgt de cook and hold oven ervoor dat er nog nauwelijks iets verloren gaat van de voeding; vlees komt bijzonder sappig uit deze oven bijvoorbeeld. Een win-win situatie! De oven betekent overigens wel een serieuze investering: vanaf ca. 8000 euro verkrijgbaar.