We zijn niet allemaal gezegend met het creatieve vermogen of de bereidheid om te experimenteren om zo tot goede, nieuwe maaltijdideeën te komen die de sleur van de usual suspects doorbreken. Daarom vond men ooit kookboeken uit. De meesten van ons bezitten er daar toch wel minimaal een aantal van. De vraag is alleen: gebruiken we ze anno 2020 nog wel voldoende om het bewaren ervan te rechtvaardigen, of is het wel tijd geworden om je oude kookboeken eens de deur uit te doen? Wij bepleiten dat laatste.
Het internet is één groot kookboek
Waarom zou je boeken door gaan bladeren voor iets wat je veel sneller op Google vindt? Je kunt het zo gek niet bedenken, of je vindt er recepten voor op het internet. Met Pinterest kun je je eigen kookboek maken van alle leuke recepten die je online aantreft en deze binnen een paar seconden oproepen op je smartphone. Met die zelfde smartphone kun je ook nog eens prachtige, bijna professionele foto’s maken van je creaties in de keuken zodat je de liefde voor het gerecht kunt delen. Met een smartphone met een uitstekende camera zoals de iPhone 11 en apps om de beste foodfoto’s te maken wordt koken én bakken nog leuker en vooral ook Instagram-waardiger. Het Nieuwe Koken doe je met je smartphone of tablet bij de hand, niet meer met een ouderwets kookboek.
De tijd van Marie Kondo
Boeken zijn natuurlijk in het algemeen gedateerd aan het raken, aangezien je ook e-books kunt lezen die geen ruimte staan in te nemen in je huis. Met alleen je smartphone heb je al een wereld vol recepten in je broekzak. Daarom is in de tijd van Marie Kondo het moment aangebroken om die collectie kookboeken die kostbare ruimte staan in te nemen cadeau te doen aan de kringloopwinkel. Bij ieder boek kun je jezelf afvragen hoeveel gebruik je er nog van maakt en of je er gelukkig van wordt om het te bezitten. Zo niet, dan hoef je hem ook zeker niet meer te bewaren. Zo creëer je weer ruimte voor zaken waar je wél gelukkig van wordt. Vervang de kookboeken in de boekenkast of buffetkast voor een mooie foto van het gezin, de familie of vrienden. Daar beleef je gegarandeerd meer geluk aan.
Moderne recepten en ingrediënten
Niet alleen de technologie maakt grote stappen. De maatschappij ontwikkelt zich ook, en daar komen nieuwe inzichten bij kijken. De zogenaamde superfoods, die in je oude kookboeken waarschijnlijk niet eens lijken te bestaan, doen hun intrede in steeds meer nieuwe recepten. Naast de quinoa en het chiazaad ontstaan er ook steeds meer leuke recepten zonder vlees en geheel zonder dierlijke producten. Daarvoor kun je wel nieuwe, moderne kookboeken aan je collectie toevoegen, maar zoals we eerder al vaststelden, kun je zulke recepten ook gewoon sneller én ook nog eens gratis via Google opduiken. Daarnaast biedt een kookboek een selectie die gemaakt is door een ander, waarvan gegarandeerd een deel niet aan jou besteed is. Op het internet is de voorraad recepten ogenschijnlijk oneindig en kun je zelf de schifting maken van wat je lekker en doenlijk lijkt en wat niet. Dat levert je geheid méér bruikbare ideeën voor goede maaltijden op.
Uitzonderingen
We zijn wel bereid een belangrijke uitzondering te maken in onze opruimdrift. Een recept opstellen is geen hogere wiskunde, en daarom kun je prima op aan van recepten die je ergens op het internet vindt. Maar er bestaan ook kookboeken die naast recepten achtergrond bieden over een bepaalde keuken, bepaalde kookwijzen of zaken als het gebruik van kruiden en verschillende kookmaterialen. Dit heeft wel degelijk een meerwaarde als je daadwerkelijk hierin geïnteresseerd bent en er je voordeel mee wilt doen. Dergelijke informatie doorgaans beter gebundeld en hoger van kwaliteit in een boek dat speciaal voor het overbrengen van die kennis uitgebracht is. Publiceren op een website is een stuk laagdrempeliger dan een boek uitbrengen, en een logisch gevolg daarvan kan zijn dat de kwaliteit van de informatie die je in het boek vindt simpelweg beter is. Heb je dus kookboeken die jou de ins en outs van de Indiase keuken vertellen, je stap voor stap uitleggen hoe en waarmee je zelf pasta kunt maken of uitgebreid vertellen over verschillende kruiden, dan zijn deze wellicht toch het bewaren waard.