Regelmatig lees je in kranten en op internet verontrustende berichten over het toevoegen van (te veel) zout in ons eten. Hierdoor zou je kunnen gaan denken dat zout niets positiefs doet voor je lichaam. Niets is minder waar. Op de juiste manier gebruikt is zout juist erg gezond voor je. Sterker nog, het menselijk lichaam kan niet zonder zout (Natriumchloride).
Wat is voedingszout?
Er bestaan verschillende soorten voedingszouten. Een andere naam voor voedingszout is vacuümzout of tafelzout.
Allereerst is er het bekende keukenzout, waarvan we bijna allemaal wel een potje in de keukenkast hebben staan. Dit zout, waar jodium aan is toegevoegd, wordt gebruikt als smaakmaker van gerechten en als conserveermiddel van voedsel. Het ziet eruit als kleine witte kristallen en wordt gewonnen uit aarde. Keukenzout is goed oplosbaar in water.
Een andere soort voedingszout is zeezout. Hoewel dit zout vaak verward wordt met keukenzout, heeft het toch een andere afkomst. Zeezout ontstaat door zeewater in te dampen. Overal ter wereld wordt op deze manier zeezout gewonnen. Niet geraffineerd zeezout heeft een grijzige kleur. Zeezout bestaat, net als keukenzout, voornamelijk uit Natriumchloride.
Zeezout, Himalayazout en Keltisch zout zijn voedingszouten waaraan geen jodium is toegevoegd. Zeezout heeft een kristalvorm die onregelmatiger is dan vacuümzout.
Voedingszout wordt gebruikt om smaak toe te voegen aan etenswaren. Daarnaast wordt zout gebruikt om levensmiddelen te pekelen. Zonder de toevoeging van zout zou rauwe kip, vlees of kaas heel snel bederven. Vacuümzout wordt bovendien ook ingezet tegen gladde wegen bij vrieskou. Door te pekelen smelt de vrieslaag. Bakkerszout tenslotte, heeft nog meer jodium dan keukenzout. Dit soort zout wordt gebruikt voor het bakken van broden en broodvervangers.
Waarom heb je zout nodig?
Ongeveer 80% van het zout dat we in ons lichaam krijgen is vooraf al in het voedsel verwerkt. Dat kan vlees, vis of kip zijn, maar ook in kant-en-klare maaltijden, chips, koeken en sauzen zit zout. De overige 20% voegen we zelf toe.
We hebben zout met mate nodig om ons lichaam goed te laten functioneren. Ons lichaam is niet in staat om zelf natrium en chloride aan te maken, maar beide stoffen spelen een belangrijke rol bij de vochtbalans van ons lichaam. Door te weinig zoutinname kan het lichaam uitdrogen.
Zout is ook nodig om de zenuwen vanuit je hersenen te prikkelen die zorgen voor het bewegen van je spieren en de zenuwcellen. Natriumchloride is nodig om de bloeddruk goed te kunnen regelen.
De voordelen van voedingszout op een rijtje
Zout heeft een aantal positieve effecten op de werking van verschillende organen in je lichaam, maar het zorgt ook voor een gevoel van welbevinden. Met een klein beetje voedingszout smaken sommige etenswaren nu eenmaal beter. denk hierbij aan bijvoorbeeld donkere groentesoorten, die van zichzelf weinig smaak hebben.
De voordelen van voedingszout op een rijtje:
- Regelen van allerlei processen in het lichaam. Denk hierbij aan vocht, bloeddruk en spier- en zenuwcellen. Voedingszout helpt ook bij de aanmaak van de juiste hoeveelheid insuline.
- Smaakbeleving. Door het toevoegen van een klein beetje zout smaakt voedsel dat van nature nogal smakeloos is, een stuk beter. Hierdoor zul je eerder geneigd zijn om bijvoorbeeld donkere groentesoorten toch te eten. Deze groenten bevatten veel belangrijke vitamines en mineralen.
- Welbevinden. Door het eten van wat zout, schijnen gevoelens van stress te verminderen. Door stress is het cortisol gehalte te hoog. Zout heeft als eigenschap cortisol snel uit de bloedbaan te kunnen verwijderen. Hierdoor kan je sneller weer ontspannen.