Warme gerechten kun je meestal wel invriezen. Natuurlijk hangt dat deels af van de ingrediënten. Maar ook maakt het veel verschil hoe je het eten invriest. Doe je dat op de verkeerde manier, dan kan het resultaat erg tegenvallen. Wil jij weten hoe je warme gerechten invriest? Zó doe je dat!
Warm eten: eerst laten afkoelen
Je vraagt je misschien af of je warm eten zo in de diepvries kunt plaatsen. Het antwoord: beter van niet. De reden waarom is niet zo eenvoudig. Eigenlijk zijn er drie redenen voor:
- Als je een warm gerecht in de diepvries stopt, wordt een gedeelte van de vriezer warmer. Het eten eromheen zal gedeeltelijk ontdooien en pas daarna bevriest alles weer. Dat leidt tot veel onnodige ijsvorming en bovendien kost het meer energie voor de diepvries om weer af te koelen.
- Als je een warm gerecht in de diepvries doet, komt er nog damp vanaf. De damp zal meteen bevriezen, waardoor ijsdeeltjes worden gevormd. Het ijs dat gevormd wordt op het eten zal zorgen dat het eten minder lang goed blijft in de diepvries. Bovendien zorgt het voor veel ‘vrij water’ in het gerecht als je het ontdooit.
- Je kunt verhit eten nog niet vacuüm verpakken. Er komt nog teveel stoom vanaf en bovendien kan het plastic hier niet altijd goed tegen. Vacuüm verpakt voedsel blijft veel langer goed in de diepvries. Dus kun je beter het eten eerst laten afkoelen en dan vacuüm trekken en invriezen.
Hoe kun je warme gerechten invriezen?
Het beste laat je een warm gerecht eerst afkoelen. Meestal is het voldoende om het gerecht rustig te laten afkoelen in de pan of op een bord. Geef de stoom de kans om te vervliegen. Is het erg warm in huis, dan kun je het eten een poosje laten afkoelen tot kamertemperatuur en dan in de koelkast nog verder afkoelen. Pas daarna dek je het volledig af of verpak je het vacuüm en kan het gerecht in de diepvries.
Kun je alles zomaar invriezen?
Niet alles is nog lekker als je het hebt ingevroren. Met name gerechten waarin veel melk zit, zijn niet altijd meer lekker. Ook creme fraiche en andere vette producten laten zich niet altijd goed invriezen. Dit is afhankelijk van het type gerecht en is dus iets dat je zelf zult moeten uitzoeken. Eten als Chinees kan wel worden ingevroren.
Warme gerechten invriezen kan heel handig zijn als je over hebt. Je kunt bijvoorbeeld een macaronischotel deels invriezen, zodat je nog wat over hebt voor een volgende keer. Toch moet je wel opletten als je warm eten wilt invriezen. Je moet het eerst goed laten afkoelen, omdat het eten anders niet op een goede manier wordt ingevroren. En je moet altijd even checken of jouw gerecht wel goed kan worden ingevroren.