Antipasti zijn koude Italiaanse hapjes, meestal in een mooie schotel geserveerd. De hapjes zijn bedoeld om de eetlust op te wekken. In Nederland hebben we al snel de neiging om veel te veel van deze voorgerechtjes per persoon te rekenen, waardoor de gasten later geen honger meer hebben bij het hoofdgerecht. De vuistregel is dat iedereen zo’n 8-10 kleine hapjes krijgt voor het eten, zodat je niet teveel krijgt.
Ideeën voor lekkere antipasti
Dit zijn lekkere ideeën voor antipasti. Onthoud dat de bereide gerechtjes (gegrild of gekookt) weer afgekoeld moeten zijn. Je kunt ze dus ook van tevoren maken en laten afkoelen in de koelkast.
- Olijven
- Gekookte champignons met tijm
- Kleine blokjes parmezaanse kaas of oude belegen kaas
- Zongedroogde tomaatjes
- Prosciutto
- Kleine stukjes parmaham
- Kleine stukjes brood met pesto
- Gegrilde paprika
- Stukjes Galia meloen met ham
- Komkommer met gerookte zalm en roomkaas
Er zijn nog veel meer lekkere antipasti ideeën, maar dit zijn degene die je het vaakst terug ziet komen. Je kunt deze koude antipasti laten volgen door kleine warme gerechtjes, in Italië heten die ‘primi. De meeste van deze hapjes vind je ook terug bij Spaanse Tapas.
Antipasti zijn gemakkelijk klaar te maken en je kunt het ruim van tevoren doen. Dat maakt dit een van de favoriete Italiaanse recepten van veel mensen. Samen met pastagerechten, pizza’s en andere Italiaanse specialiteiten natuurlijk!