Biefstuk, runderhaas, runderlappen, rundergehakt, koeientong… van sommige soorten vlees weet je wel ongeveer van welk deel van de koe ze komen. Bij andere delen is het een raadsel. Waar zit bijvoorbeeld jouw lekkere kogelbiefstukje? En die kalfsfricandeau, heeft een volwassen koe die ook? Hier vind je alles over de vraag: welk vlees zit waar aan de koe?
Anatomie van de koe
We beginnen met een eenvoudig lesje anatomie. Een groot deel van de anatomie van koeien en mensen lijkt op elkaar. Ze hebben een hoofd, schouders, rug, billen en poten. Er zijn twee verschillen:
- Een koe heeft 4 magen en een ander verteringsstelsel. Dat maakt voor het vlees van de koe niet veel verschil.
- Een koe is behoorlijk groot en heeft dus veel vlees. Dat betekent ook dat er veel soorten rundvlees zijn.
Delen van de koe
De koe kan worden opgedeeld op heel veel manieren. De indeling op het plaatje is er maar een van de vele. De mogelijkheden voor de indeling hangen af van wat je wilt. Selecteer je de stukken op welk lichaamsdeel het is? Of selecteer je op bepaalde vleessoorten?
Dit is het handigste overzicht van de delen van de koe. Je krijgt op die manier een overzicht van de verschillende lichaamsdelen en ook welke stukken vlees je daar vanaf kunt halen.
Opvallend aan een koe
- De hals wordt vooral gebruikt voor vlees dat wat langer moet sudderen, net als de muntborst. Het vlees is wel van goede kwaliteit, maar is wat taaier als je het verkeerd klaarmaakt.
- Op de schouder zit mals vlees. Hier zitten sucadelapjes, diamanthaas en rosbief.
- Het middenstuk bevat vooral weer stoofvlees. Maar je ziet er ook de riblappen en ribstukken.
- De lendenen en het spierstuk bevatten het meest malse vlees. Met name de biefstukken zijn hier te vinden. De bil is ook mals en bevat rosbief en biefstuk.
- De longhaas is een bijzonder stuk vlees. Het is vrij duur, maar het is wel ontzettend lekker mals vlees.
Rundvlees komt van verschillende delen van de koe. Er is maar 1 soort vlees die overal vandaan kan komen: gehakt. Gehakt wordt namelijk gemaakt van ‘restjes’ vlees, die niet in de lapjes passen. Worden en lapjes gesneden, dan wordt restvlees in gehakt gedaan. Rundergehakt bestaat dus uit verschillende soorten rundvlees.