Vispannen, wokpannen, steelpannen, braadpannen, pannenkoekenpannen, poffertjespannen, anti-aanbakpannen, groentepannen, stoompannen, snelkookpannen…. We kunnen nog wel even doorgaan. Er bestaan zo ongelofelijk veel verschillende soorten pannen dat je na een poosje echt niet meer weet wat je allemaal nodig hebt in de keuken. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te koop. Twee nadelen: het neemt teveel ruimte in beslag en het is te duur om al die verschillende pannen aan te schaffen. Dus wat heb je nou echt nodig?
Koken
Om te koken heb je niet veel pannen nodig. Je kiest eerst de manier waarop je wilt koken. Wil je graag je groenten stomen? Dan koop je 1 stoompan en 3 gewone kookpannen in verschillende maten. Ben je niet zo gek op stomen of vind je dat teveel moeite? Dan heb je genoeg aan 4 kookpannen in verschillende maten.
Bakken
Wanneer je vlees klaarmaakt, is een gewone koekenpan daar prima voor geschikt. Ook als je bijzondere dingen wilt doen, voldoet een kookpan vrijwel altijd. Je hoeft niet speciaal allerlei typen pannen aan te schaffen: met twee koekenpannen kom je een heel eind. En hou je van stoofpotjes, dan kun je daar een braadpan bij doen.
Wokken
Een wokpan wordt natuurlijk gebruikt om te wokken. Maar hij is ook ideaal om te gebruiken als pan voor de eenpansgerechten. Vooral rijst- en macaronigerechten worden ook vaak in een wok gemaakt. Dus kies voor een grote wokpan in je assortiment, zodat je meteen bent voorzien van wat je nodig hebt.
Soepen, sausen en melk
Wil je een pannetje soep opwarmen, een sausje koken of wat melk opwarmen, dan is een kookpan niet bijzonder handig. Daarom gebruik je een steelpannetje voor dit soort dingen. Het handigst is een driedelig setje steelpannen, van groot naar klein. Dan heb je altijd een handig formaat bij de hand. Omdat je verrassend veel dingen ‘even wilt opwarmen’ zijn steelpannetjes zelfs bij studenten gewild.
Wat heb ik nodig?
Gemiddeld heb je de volgende pannen nodig in je keuken:
- 4 kookpannen of 3 kookpannen en 1 stoompan
- 2 koekenpannen of 1 koekenpan en 1 braadpan
- 1 flinke wokpan
- 3 steelpannetjes in verschillende maten
Dit is het minimum wat doorsnee echtparen in hun keuken hebben. Heb je genoeg ruimte, dan kun je hier natuurlijk altijd extra pannen aan toevoegen. Studenten stellen het meestal met ongeveer de helft van het genoemde aantal pannen.
Waar moet ik op letten?
Bij het kopen van pannen let je op drie dingen:
- De prijs: in geval van pannen zijn duurdere pannen meestal ook echt betere pannen. Hoewel goedkope pannen ook vaak lang mee gaan als je er een beetje zuinig op bent.
- Het formaat: kies een formaat dat bij jou past. Heb je een groot gezin met veel eters, dan ga je voor grote pannen. Zijn jullie maar met zijn tweetjes, dan kies je voor kleinere pannetjes.
- De warmtebron: sommige pannen zijn geschikt voor gas, andere voor elektra en weer andere voor inductie. Vooral belangrijk: niet alle pannen zijn uitwisselbaar! Als je met verkeerde pannen kookt op gas, kunnen de pannen kromtrekken. Probeer je met verkeerde pannen op inductie te koken, dan wordt de pan niet warm of ontstaat er een gevaarlijke situatie. Omdat inductie werkt met magnetisme, moeten de pannen een speciale bodem hebben!
Je hebt helemaal geen giga-assortiment met allerlei pannen nodig. Maar natuurlijk is het wel leuk om eens het een en ander uit te proberen. Heb je er de ruimte voor, dan kun je naast je standaard-assortiment best eens een vispan uitproberen of eens gek doen en een poffertjespan kopen voor de kinderen. Maar onthoud wel: vis kun je ook gewoon bakken in een koekenpan en zeeuwse mosselen kunnen in een kookpan (daar heb je dus geen vispan of mosselpan voor nodig). En poffertjes kun je ook bakken door kleine hoeveelheden beslag in een koekenpan te doen. Dus het is maar net wat je zelf wilt: zolang je deze pannen maar in huis hebt, kun je daarmee feitelijk alles bakken en koken wat je hartje begeert.