Vrijwel iedereen kent wel een versie van witlof met ham en kaas uit de oven. Het lekkerst is de combinatie met een saus, waardoor het geheel smeuïger wordt en meer pit krijgt. Aangezien witlof een vrij bittere groente is, is het niet altijd even populair – vooral niet bij kinderen. Het is echter net als met spruitjes: kies het juiste recept en iedereen is er dol op. Ik ken niemand in mijn omgeving die niet gek is op dit recept van witlof met ham en kaas uit de oven!
Ingrediënten
Zoals gebruikelijk starten we met de ingrediënten. In dit geval hebben we ingrediënten nodig voor zowel het sausje als de werkelijke witlofschotel. Het recept is voor 4 personen, maar kan eenvoudig worden vermeerderd of verminderd als je met een ander aantal personen aan tafel gaat.
- 500 gr. witlof
- 1 pakje ham
- 1 pakje kaasplakjes
- ½ liter melk
- kerriepoeder
- bloem
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij van de witlof de onderkant af en kook de stronkjes in een grote pan beetgaar. Ondertussen zet je een kleine steelpan op het vuur, waarin je een klontje boter smelt.
- Voeg aan de boter, wanneer deze gesmolten is, twee eetlepels bloem en een eetlepel kerriepoeder toe. Roer het geheel (het wordt droog en klontert samen). Wacht tot het zacht gaat sissen en voeg dan ongeveer 150 ml melk toe. Laat dit staan -roer dus niet!- en wacht tot de melk zachtjes begint te koken. Pas wanneer de melk kookt, roer je het geheel met een garde tot een gladde saus.
- Dit is de basis van de saus. Waarschijnlijk is je saus nogal dik, voeg dan meer melk toe en wacht opnieuw tot het zachtjes kookt voordat je roert. Is je saus dun, dan voeg je een eetlepel bloem toe die je door het geheel heen roert. Roer telkens tot je een gladde massa hebt voordat je verder gaat. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je een saus hebt waarin je ongeveer ½ liter melk hebt verwerkt. Is je saus lichtgeel, voeg dan kerrie toe tot de saus diepgeel is geworden. Voeg ook zout naar smaak toe.
- Giet de witlof af wanneer ze gekookt heeft. Pak een ovenschaal en vet deze in met een laag boter. Bekleed de ovenschaal met plakken ham en daarbovenop met plakken kaas. Leg daar overheen de witlof. Dek vervolgens de witlof af met een nieuwe laag ham en een nieuwe laag kaas. Giet de kerriesaus over het geheel heen. Je kunt de bovenlaag afwerken met geraspte kaas (voor als je dol bent op veel kaas) en met wat paneermeel. Dit is niet noodzakelijk.
- Doe de witlofschotel in de oven en laat ongeveer 40 minuten garen. Haal de schotel uit de oven en laat deze iets afkoelen voordat je gaat opscheppen.
Dit gerecht is lekker te combineren met gebakken of gekookte aardappeltjes. Ben je ook nog op zoek naar een lekker toetje? Bekijk dan onze toetjes-recepten voor een nagerecht dat hierbij past. Eet smakelijk!
Wat vind jij van deze heerlijke witlof met ham en kaas uit de oven? Laat een reactie achter!