Zeeuwse mosselen zijn vooral in het najaar volop vers beschikbaar. Maar gedurende het hele jaar kun je wel mosselen vinden bij de visboer. Mosselen zijn heerlijk – als je ze goed klaarmaakt tenminste. Vaak hoor je mensen klagen dat ze te zout zijn, nergens naar smaken of saai zijn. Dan zijn de mosselen niet goed klaargemaakt. Met dit recept voor zeeuwse mosselen zul je deze klachten niet vaak horen!
Benodigdheden (4 personen)
- 4 kg mosselen
- 1 grote winterpeen
- 2 smalle stronkjes prei
- 1 middelgrote ui
- 300 ml droge witte wijn
- Verse peterselie (bakje van ong. 20 gram)
- Een grote mosselpan, grote hapjespan of grote kookpan
Werkwijze
- Doe de mosselen in een grote bak koud kraanwater en laat ze daar even in weken.
- Snij ondertussen de prij in dunne ringen en de winterpeen in dunne plakjes
- Snij de ui in grote ringen
- Smelt boter in de pan en doe de groenten en ui erin. Laat dit even bakken.
- Laat de mosselen uitlekken, verwijder kapotte schelpen en doe de rest van de mosselen in de pan. Roer dit goed op en voeg de wijn toe.
- Kook de mosselen in 7-10 minuten gaar, waarbij je ze een paar keer goed omschud tijdens het koken om ze gelijkmatig te garen.
- Doe er pas op het laatst de peterselie bij. Deze kan de laatste minuut meegaren, maar je kunt het er ook bij het serveren op doen.
Serveer de Zeeuwse mosselen met verschillende bijgerechten. Je kunt kiezen voor stokbrood of zelfgebakken broodjes met tapenade, maar er zijn ook veel mensen die er Turks brood bij serveren (al hoort dat natuurlijk niet in de Zeeuwse keuken thuis). Ook friet wordt er vaak bij gegeten, maar je kunt ook kiezen voor een lekker aardappelgerecht erbij. Eet smakelijk!