Appelmoes. Ideaal om even een potje mee te nemen in de winkel. Maar weet je eigenlijk wel precies wat er in zit? Wanneer je kijkt op de ingrediënten lijst, zie je al snel een aantal E-nummers. Zelfs in ‘grootmoeders’ appelmoes! De E-nummers worden om verschillende redenen toegevoegd. Zo is het bijvoorbeeld vaak conserveermiddel, omdat ongeklede verse appelmoes niet lang houdbaar is. Maar… al die E-nummers heb je helemaal niet nodig als je zelf aan de slag gaat! Appelmoes koken is makkelijker dan je denkt. Daarbij is het goedkoper en kun je appelmoes ingevroren enkele maanden tot zelfs een jaar bewaren, waarna die nog even lekker is!
Benodigdheden voor zelfgemaakte appelmoes
Wat je nodig hebt voor appelmoes, varieert natuurlijk. De een maakt meteen een enorme pan, de ander heeft liever een klein steelpannetje vol. Zelf maken we altijd een grote 5-literpan vol, zodat we ook een deel kunnen invriezen. Lekker makkelijk! Deze hoeveelheden raden we je aan:
- Appels: neem een pan en schat hoeveel appels erin passen. Tel daar nog een paar appels bij op, want gesneden zijn ze een stuk kleiner. Ga ervan uit dat je na het koken ongeveer een halve pan vol appelmoes hebt.
- Suiker: zet genoeg suiker klaar. Dit ga je toevoegen naar smaak, dus het is niet precies in te schatten. Het is goed om te beginnen met veel suiker, want dat gebeurt in de winkel ook. Als je dan telkens wat minder toevoegt, raak je gewend aan de smaak van echte appelmoes met maar weinig suiker.
- Kaneel: ook dit naar smaak. Schat ongeveer een eetlepel kaneel voor elke twee appels die je gebruikt in je appelmoes.
Ongeacht wat de uitgebreide ingrediëntenlijstjes van de potjes suggereren, is dit alles wat je nodig hebt voor een heerlijke appelmoes!

Zelfgemaakte appelmoes via shutterstock.com
Het maken van appelmoes en appelcompote
- Schil de appels en snijd ze in stukjes. Als je appelmoes maakt doe je ze allemaal in de pan, als je appelcompote maakt hou je ongeveer ⅓ van de appels apart.
- Voeg water toe totdat de helft van de appels in de pan onder water staat. Zet de pan op laag vuur. Nu kun je rustig wat anders gaan doen terwijl de appels aan de kook raken. Draai het vuur alleen hoog als je voortdurend blijft roeren! Wanneer de bodem aankoekt, proef je dat meteen door de hele appelmoes heen.
- Laat het vuur laag staan en laat de appels zachtjes pruttelen. Roer het af en toe even door. Heb je wat meer haast, dan zet je het vuur hoger. Blijf dan voortdurend roeren. Uiteindelijk eindig je met een gladde moes. Vind je hem te dik, dan doe je er wat extra water bij. Vind je hem te dun, dan laat je hem nog wat langer pruttelen.
- Voor appelcompote: nu voeg je de laatste appels toe.
- Voeg suiker en kaneel toe. Begin met een kleine hoeveelheid en proef tussendoor even. Dit gaat naar smaak, dus het is moeilijk te bepalen hoeveel je precies nodig hebt. Gelukkig is het niet erg om ook achteraf, als de appelmoes is afgekoeld, nog wat suiker en/of kaneel toe te voegen.
- Laat de appelmoes rustig afkoelen. Zet hem hierbij niet in de koelkast, maar laat hem gewoon in de pan staan. De appelmoes is overigens warm ook erg lekker!
- De zelfgemaakte appelmoes of appelcompote kan worden ingevroren. Zorg dat de appelmoes luchtdicht in diepvriesbakjes wordt gestopt. Laat deze eerst afkoelen voordat je ze in de vriezer zet. Ze gaan tot een jaar na kookdatum mee en blijven net zo lekker smaken.
- Het ontdooien van de appelmoes doe je het beste ‘marie au bain’: je zet het bakje appelmoes in een bak met warm water. Eventueel kun je een bakje ook een poos in koud water zetten (dan heb je wel meer tijd nodig). Verhit de appelmoes liever niet in de magnetron! Ook bij ontdooien in een pan zal de appelmoes snel aanbranden, wat zonde is van de smaak.
Zelf appelmoes maken is super simpel. Het is dan ook jammer dat maar weinig mensen het nog doen. Natuurlijk kost het schillen van de appels even wat tijd, maar verder is het een fluitje van een cent om het zelf te maken. De appels kun je ook gewoon even tussendoor schillen, of zelfs tijdens het kijken naar je favoriete TV-serie. In ruil heb je een heerlijke appelmoes die veel lekkerder is dan die uit de winkel. En ook nog eens een stuk gezonder, want die E-nummers kun je toch maar beter mijden als je de kans krijgt.