Rijst maken van bloemkool kan eigenlijk niet. Maar je maakt wel iets dat sterk lijkt op rijst. Daardoor kun je het als basis gebruiken voor allerlei gerechten. Ideaal, want bloemkool is een stuk gezonder dan rijst. Bovendien bevat het veel minder koolhydraten en calorieën. Bloemkoolrijst is een perfect recept voor als je een dieet volgt. Je kunt eten zoveel je wilt, want het heeft maar 24 calorieën per 100 gram.
Ingrediënten
- Bloemkool
- 1 teentje knoflook
- Peterselie en/of koriander
Bereidingswijze
- Snijd de bloemkool in grote stukken. gebruik de hele bloemkool, dus ook de stam. Die gebruik je normaal gesproken niet, maar bij bloemkoolrijst proef je het niet en het is zonde om het weg te gooien.
- Doe de bloemkool in de keukenmachine en hak hem grof. De bloemkoolstukjes moeten ter grootte van rijstkorrels worden, niet kleiner.
- Snijd het teentje knoflook fijn en bak het op hoog vuur in een (wok)pan. Voeg dan de bloemkool toe en bak een paar minuten mee. Draai dan het vuur laag en laat nog heel even doorgaren. Proef regelmatig. Gaar? Zet dan het vuur uit en voeg wat koriander of peterselie toe voor extra smaak.
Sommigen claimen dat bloemkoolrijst net zo smaakt als echte rijst. Dat is een fabeltje – bloemkool smaakt nu eenmaal naar bloemkool. Toch is het een feit dat je op deze manier veel gemakkelijker bloemkool eet. Bovendien kun je het combineren met allerlei toevoegingen. Maak er bijvoorbeeld een lekkere nasi van of serveer er ragout bij. Zo kun je met een gerust hart allerlei ‘rijstgerechten’ eten zonder rijst.