Bobotie is een lekker Afrikaans gerecht. Het wordt traditioneel gemaakt als een grote ovenschotel met een combinatie van rijst met dikke saus. Het is een zoet gerecht. De meeste Nederlanders kennen bobotie van de bekende Knorr-gerechten. Toch is het veel leuker én lekkerder om gewoon zelf bobotie te maken. En wees gerust: het is niet eens zo moeilijk!
Ingrediënten om zelf bobotie te maken (4 personen)
- 250 gr sperziebonen
- 2 handjes rozijnen
- 2 appels
- 1 ui
- 150-200 gr gehakt
- 1 teen knoflook
- 4 eieren
- 150 ml melk
- 1 el kerrie
- 3-4 cm verse gember
- 3-4 el abrikozenjam
- snufje kaneel
- snufje zout en peper
- Rijst voor 4 personen (gem. 90-120 gr per persoon)
Bereidingswijze van bobotie (klaarmaken +- 20 minuten, oventijd +- 25 minuten)
Dit beste bobotie recept begint met een aantal voorbereidingen. Zo kun je straks in één keer doorwerken en ben je in een wip klaar.
Doe de rozijnen in een kommetje water zodat ze kunnen weken. Maak de sperziebonen schoon, haal de puntjes eraf en halveer ze. Snijd de ui en knoflook fijn. Schil de appels en snijd ze fijn of rasp ze grof. Schil de gember en rasp deze.
Zet de rijst op en kook deze gaar terwijl je de saus aan het klaarmaken bent. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
Verhit een wokpan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook in wat olijfolie. Voeg als de ui glazig wordt de kerrie, gember en kaneel toe. Laat even meebakken voeg het gehakt toe. Bak dit rustig rul. Doe dan de appel, abrikozenjam en uitgelekte rozijnen in de pan. Voeg ook de sperziebonen toe. Proef even en voeg naar smaak peper en zout toe.
Neem een grote ovenschaal en vet deze in. Doe de rijst op de bodem van de ovenschaal. Verdeel dan de saus over de rijst. Plaats in de oven en bak 15 minuten. Meng ondertussen de melk met de eieren, klop goed los. Haal na 15 minuten de ovenschaal uit de oven en giet het melk-ei mengsel er overheen. Zet dan terug in de oven en bak nog eens 10 minuten.
Zelf bobotie maken is iets meer werk dan wanneer je het uit een pakje haalt. Toch is dit bobotie recept een stuk lekkerder en gezonder. Je hebt helemaal geen extra toevoegingen nodig. Het is bovendien een stuk minder zout en daardoor ook gezonder.