We hebben het al eens gehad over wat er eigenlijk in een bouillonblokje zit. Zelf bouillon maken is veel lekkerder en natuurlijk ook gezonder. Met deze 4 recepten kun je zelf kippenbouillon maken, zelf groentebouillon maken, zelf runderbouillon maken en zelf visbouillon maken. De bouillon kan altijd worden ingekookt en als fond bewaard worden.
Zelf kippenbouillon maken
Kippenbouillon wordt gebruikt als basis voor soepen en sauzen. Traditioneel wordt de bouillon getrokken van een soepkip. De kip in kwestie kan worden gebruikt in andere gerechten, maar kan natuurlijk ook later in stukjes gesneden terug in de bouillon om er een kippensoep van te maken. Zelf kippenbouillon maken is super simpel, maar kost even wat tijd. De kip moet namelijk ruim 1,5 gaar stoven. Maar in de tussentijd kun jij natuurlijk gewoon wat anders gaan doen.
Ingrediënten voor zelf kippenbouillon maken (1 liter bouillon)
- 1 soepkip
- 3 takjes selderij
- 2 takjes peterselie
- 2 takjes tijm
- 2-3 tl zout (naar smaak)
- evt. stukje foelie
Bereidingswijze van kippenbouillon
Maak de soepkip schoon. Controleer of er een zakje ingewanden in de kip zit! Zo ja, dan kunnen ze samen met de kip in de bouillon koken, daar krijgt de bouillon meer smaak van. Zelf kippenbouillon maken is altijd meer smaakvol dan de bouillon uit de supermarkt, die voornamelijk zout bevat.
Doe ongeveer 1,5 liter water in een ruime pan, leg de kip erin en voeg de kruiden en het zout toe. Breng het water langzaam aan de kook en laat rustig 1,5-2 uur koken op laag vuur.
Zeef de bouillon. Eventueel kun je de bouillon nu laten indikken op iets hoger vuur tot een fond.
De kip kun je gebruiken voor andere gerechten. Natuurlijk kun je de stukken ook ontdoen van de botjes, fijnsnijden en terugleggen in de bouillon.
Zelf groentebouillon maken
Zelf groentebouillon maken is erg lekker. Je kunt met hetzelfde recept groentesoep maken, dan laat je de groenten in de soep zitten. Bij het maken van groentebouillon zeef je de groenten er juist uit. De gestoofde groenten zijn te gebruiken in andere gerechten, bijvoorbeeld in sauzen. Je kunt ze zelfs invriezen en op die manier bewaren tot je ze nodig hebt. De groentebouillon wordt gebruikt als basis voor magere soepen, sauzen en het koken van bijvoorbeeld ragout.
Ingrediënten om zelf groentebouillon te maken (1 liter bouillon)
- 40 gr boter
- 1 flinke ui
- 1 winterpeen of 4-5 wortels
- 1 flinke prei
- 2 aardappeltjes
- 2 vleestomaten
- 2-3 tl zout (naar smaak)
- 2 takjes tijm
- 2 takjes peterselie
- 3 takjes selderij
- Evt. groente die je over hebt
Bereidingswijze van groentebouillon
Zelf groentebouillon maken begint natuurlijk met het schoonmaken van de groenten. Snijd alle groenten in grove stukken (vooral niet te fijn!). De aardappels was je wel, maar je hoeft ze niet te schillen.
Snijd de ui in snippers of halve ringetjes. Neem een soeppan en smelt de boter. Fruit de ui tot hij lichtbruin is. Voeg dan alle groenten en 1,5 liter water toe. Doe ook de kruiden in de pan en doe de deksel erop.
Laat de bouillon minimaal 1 uur rustig pruttelen op laag vuur. Zeef dan de groenten eruit zodat je een heldere bouillon overhoudt.
Zoals gezegd kun je de groenten gebruiken als stoofgroenten in andere gerechten. De bouillon is te gebruiken in allerlei recepten. Wil je hem een poosje bewaren, laat hem dan zonder deksel verder koken tot hij is ingedikt tot een fond.
Met wat meer tomaten erin kun je hiermee ook zelf een lekkere tomaten groentesoep maken.
Zelf runderbouillon maken
Runderbouillon maken we vaak van een standaard rundvlees soeppakket. Dat is natuurlijk een prima optie. Maar je kunt het ook goedkoper doen. Vraag bij de slager gewoon om wat runderbotten, die heeft hij vast genoeg. Je kunt ze soms zelfs gratis meekrijgen! Het is een prima basis voor runderbouillon.
Zelf bouillon maken van rund: de ingrediënten (1 liter bouillon)
- 100 gr schenkelvlees
- 400-500 gr runderbotten óf 250 gr magere runderlappen
- 1 kleine prei
- 1 kleine ui
- 1 kleine wortel
- 2 takjes peterselie
- 1 laurierblad
- 2-3 tl zout (naar smaak)
Bereidingswijze van runderbouillon
Zelf runderbouillon maken doe je het beste met runderbotten. Traditioneel gebruik je daar een stuk mergpijp voor, maar ook andere runderbotten doen het prima. Vraag hiernaar bij je plaatselijke slager. Zelf bouillon maken van rund kun je eventueel ook doen door het bot te vervangen door vlees. Al geeft bot wel een extra smaak die vlees niet oplevert.
Verdeel het vlees in stukjes. Doe het samen met de botten in een pan met ongeveer 1,5 liter water. Breng het water langzaam aan de kook. Ontstaat er schuim, haal het er dan af met de schuimspaan.
Snijd de groente in grove stukken en voeg toe aan het kokende water. Voeg ook de kruiden en het zout toe. Laat dit rustig 3-4 uur (!) pruttelen op laag vuur, zonder dat het echt volop kookt.
Zeef de bouillon en gebruik hem als basis voor soepen en sauzen. Het vlees is bruikbaar als stoofvlees, samen met de groenten. De botten zijn in principe niet te gebruiken, maar misschien kan je hond er nog aan knagen.
Zelf visbouillon maken
Zelf visbouillon maken doe je van vis of van graten en restjes van een gefileerde vis. Wil je echt optimaal profiteren van een visbouillon recept? Dan koop je een flinke vis (of meerdere kleine vissen) die je zelf fileert. Met de overgebleven stukjes, restjes en graten kun je zelf deze visbouillon maken.
Ingrediënten om zelf visbouillon te maken
- 400 gr vis of 500 gr graten en restjes vis (de vissoort maakt niet uit)
- 1 laurierblad
- 1 wortel
- 1 ui
- 3 takjes peterselie
- 1 dl witte wijn
- 1-2 tl zout (naar smaak)
- Flinke snuf peper
Bereidingswijze van visbouillon
Snijd de groenten in kleine stukken. Leg ze samen met de vis en/of visgraten in een kleine soeppan. Voeg 1,5 liter koud water toe en breng dan langzaam op temperatuur. Houd dit net onder het kookpunt, het moet eigenlijk niet helemaal koken!
Laat de bouillon rustig een halfuur trekken op hoge temperatuur, maar zonder te koken. Zeef de bouillon dan eerst door een grove en daarna door een fijne zeef. Zo haal je alle graatjes eruit.
De overgebleven restjes vis en groente zijn niet te gebruiken, vanwege de graten. Grotere stukken vis en groente kun je eventueel wel gebruiken. De zelfgemaakte visbouillon kun je gebruiken voor vissoep, vissaus en andere gerechten.
Zelf gedroogde bouillon maken
Zelf gedroogde bouillon maken kost best veel tijd. Het resultaat is wel een bouillon waarvan je weet wat erin zit en dat je best lang kunt bewaren. We hebben zelf helaas nog geen tijd gehad om hiermee te experimenteren. Dit recept voor gedroogde bouillon ziet er goed uit, dus dat gaan we zeker een keer proberen!