Het resultaat van zelf brood bakken is over het algemeen veel lekkerder dan brood dat uit de winkel komt. Toch gunnen we onszelf die luxe niet zo heel vaak: de meeste mensen vinden het teveel werk om zelf brood te bakken. Anderen hebben gewoon nog nooit over de mogelijkheid nagedacht. Toch is het bakken van brood helemaal niet zoveel werk als het lijkt; zeker niet wanneer je voorzien bent van wat lekkere broodrecepten!
Brood bakken in de machine
Een broodbakmachine kan erg handig zijn: je hoeft er alleen de ingrediënten in te doen en de machine doet de rest. Enkele uren nadat je de machine hebt aangezet, kun je er een heerlijk versgebakken brood uit halen. De machine mengt de ingrediënten en kneed het deeg, laat het rijzen en bakt het daarna precies lang genoeg voor een perfect resultaat. Experimenten met lekkere broodrecepten is dus wel heel gemakkelijk als je een broodbakmachine in huis hebt.
Brood bakken met de hand
Brood bakken kost je wat meer moeite als je het met de hand doet. Echter, ook in dit geval is het resultaat zeker de moeite waard! Bovendien is het bijzonder gemakkelijk om te doen en kost het minder moeite dan je zou denken. Het is vooral het kneden van het deeg dat je wat tijd en spierkracht zal kosten. Vervolgens laat je het deeg rusten zodat het kan rijzen, waarna je het alleen nog in de oven hoeft te schuiven om te bakken. Ook niet zo moeilijk dus!
Brood bakken recepten
Er zijn alleen bij de bakker meestal al 10-20 verschillende broden te koop. Ze variëren van wit tot bruin, van licht tot donker en van ‘gewoon’ tot meergranen. Toch zijn er ook heel wat broodrecepten die de bakkerij niet halen, maar die wel ontzettend lekker zijn om zelf te maken!
1. Bierbrood met zonnebloempitten
Dit is een recept dat je absoluut eens zou moeten proberen! Hoewel we in Nederland weinig bierbrood vinden in de winkels, is het wel degelijk erg lekker. En hoewel de naam anders doet vermoeden, bevat het bijzonder weinig calorieën en vetten.
- 450 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 eetlepel poedersuiker
- 1 theelepel zout
- 450 ml koel bier
- 80 gram zonnebloempitten
- 120 gram gemalen kaas
Doe het bakmeel, suiker en zout in een grote kom en meng het door elkaar. Voeg het bier toe en meng alles tot een stevig deeg is ontstaan. Doe het deeg in een bakblik en verdeel de zonnebloempitten en de kaas eroverheen. Bak het 45 minuten op een temperatuur van 200 graden in de oven.
2. Pompoenbrood
Pompoenbrood is een brood dat vooral in de herfst wat meer wordt gegeten. Toch is het in Amerika veel bekender dan in Nederland, waarschijnlijk omdat ook Halloween daar wat enthousiaster wordt gevierd. Pompoenbrood lijkt eigenlijk meer op cake dan op brood en bevat relatief veel vetten en suikers. Toch staat het hiertussen omdat het zo bijzonder lekker is!
- 130 gram bloem
- ½ theelepel zout
- 1 zakje bakpoeder
- 1/2 theelepel kruidnagel (poeder)
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 180 gram suiker
- 90 gram zachte roomboter (ongezouten)
- 1 groot ei
- 250 gram pompoen, gesneden
Meng in een grote kom met een mixer de boter en suiker totdat ze goed zijn gemengd en voeg het ei toe. Ga door met mixen tot er een licht, luchtig mengsel in ontstaan. Voeg dan de pompoen toe en mix het goed door – het geheel ziet er nu wat korrelig uit. Voeg dan tijdens het mixen de bloem, bakpoeder, zout en kruiden toe totdat het goed is gemengd. Doe het deeg in een bakvorm en bak het 65-75 minuten op 170 graden in de oven.
3. Bananenbrood
Weer terug op de gezonde toer, is bananenbrood een absolute topper. Het brood is gezond, bevat fruit en het recept is flexibel genoeg om het nog gezonder te maken. De meeste mensen beginnen met de originele hoeveelheid suiker uit het recept en beginnen het daarna te minderen. Uiteindelijk kun je toe met ongeveer de helft van de hoeveelheid suiker uit het recept en is het brood nog steeds heerlijk.
- 2-3 overrijpe bananen (al flink bruin)
- 80 gram gesmolten boter
- 200 gram suiker (kan ook minder)
- 1 geklopt ei
- 1 theelepel vanillesuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- 200 gram bloem
Prak de bananen in een grote beslagkom tot ze helemaal fijn zijn. Roer de gesmolten boter hier doorheen. Roer daarna het bakpoeder en zout erin en voeg een voor een de suiker, het ei en de vanillesuiker erbij. Roer tussendoor telkens stevig door met een lepel of met de mixer met deeghaken. Mix de bloem er doorheen, zodat het een stevig beslag wordt. Doe het beslag in een bakvorm en bak het 50 minuten op 175 graden in de oven.
4. Walnotenbrood
Walnoten brood is wat steviger dan de meeste broden. Het vult daardoor goed, waardoor je er minder van nodig hebt. Verder is het een sterk, smaakvol brood dat een heerlijke afwisseling biedt met de relatief flauwe en smaakloze broden bij de bakker. Het is één van de lekkerste broodrecepten die we kennen, al is het ook één van de meest bewerkelijke!
- 225 gram gehakte walnoten
- 1 pakje droge gist
- 15 gram zeezout
- 45 ml ahornsiroop
- 60 ml walnoot olie
- 250 gram volkorenmeel
- 375 gram witte bloem
Mix het zout in 470 ml lauw water en giet het daarna bij de gist in een grote kom. Mix de ahornsiroop en 2 eetlepels olie er doorheen. Doe de helft van de walnoten samen met twee eetlepel volkorenmeel in de staafmixer en hak het daarmee fijn. Doe dit mengsel samen met het resterende volkorenmeel in de kom en roer alles goed door elkaar met een houten lepel. Voeg tijdens het roeren langzaam de witte bloem toe, zodat er een stevig deeg ontstaat. Leg het deeg op een werkblad en kneed het met de hand verder tot een regelmatig, zacht deeg.
Smeer de buitenkant van het deeg in met olie, wikkel het in een doek en wacht ongeveer 1,5 uur tot het is gerezen. Kneed dan de resterende walnoten door het deeg. Deel het deeg in tweeën en leg beide bollen naast elkaar op een bakplaat. Laat ze nog eens een uur rijzen en bak ze daarna 20 minuten op 230 graden in de oven, met een bakje water erin om stoom te maken. Haal de broden uit de oven, smeer ze in met olie en bak ze nog eens 25 minuten op 180 graden, opnieuw met voldoende water om stoom te maken. Laat de broden goed afkoelen voordat je ze aansnijdt.
5. Knoflookbrood
Dit brood is een echte lekkernij – maar je moet er wel mee oppassen. Ga je zelf dit brood bakken, dan is het nog sterker dan het knoflookbrood uit de winkel. Het past daarmee goed in de Spaanse en Griekse keuken, waar het als bijgerecht bij allerlei verschillende recepten wordt gebruikt. Eet het dus alleen als je weet dat je die avond en de volgende ochtend geen afspraken hebt! Mocht je romantische plannen hebben, dan is het verstandig dit brood even over te slaan…
- 1 kleine knoflook bol
- 260 gram volkoren bloem
- 130 gram witte bloem
- ½ eetlepel droge gist
- 1 eetlepel suiker
- 2 eetlepels olie
- 240 ml water
- 1 theelepel zout
Rooster de knoflook in de oven of onder de gril. Pel de teentjes als de knoflook wat is afgekoeld en vermaal ze in de vijzel tot een papje. Verwarm het wateren los hier de suiker en de gist in op. Roer het goed door en zet het opzij zodat het kan afkoelen (10-15 min). Mix ondertussen volkoren en witte bloem met het zout in een kom. Voeg daarna de olie, de gestampte knoflook en het gistmengsel toe. Kneed het deeg met de hand tot een stevig deeg. Wrijf wat olie over de buitenkant van het deeg, dek het af met een doek en laat het 3 uur rijzen. Vervolgens kneed je het deeg nog even goed door en maak je er een stokbrood-vorm van. Deze doe je in een bakblik en laat het nog eens een uur staan. Dan bak je het 50-55 min. op 180 graden in de oven.
Zelfgebakken brood
Deze vijf brood bakken recepten moeten je genoeg inspiratie geven om zelf aan de slag te gaan. Van een simpel receptje dat in een handomdraai klaar is, tot een ‘volledig’ uitgebreid broodrecept: je kunt hier lekker je gang mee gaan. Sommige broden bevatten relatief veel suiker, olie of boter en lijken daardoor ongezond. Bedenk echter wel dat ook de gewone broden bij de bakker dergelijke ingrediënten bevatten! Al met al zijn deze broodrecepten een stuk gezonder, omdat je van begin tot eind kunt volgen wat erin wordt gestopt. Er zitten sowieso geen E-nummers en andere toevoegingen in, die sommige bakkers (en vrijwel alle supermarkten) wel aan het brood toevoegen!