Creme brulee maken is helemaal niet zo moeilijk. De creme brulee moet best een poos in de oven en daarna nog minimaal 2 uur in de koelkast. Je kunt het gerust een dag van tevoren maken, daar wordt de creme brulee zelfs lekkerder van. Maar hoewel het lang duurt, is het maken van een creme brulee vrij eenvoudig. Je kunt eigenlijk geen creme brulee maken zonder oven (dat is tenminste echt moeilijk), maar je kunt wel creme brulee maken zonder brander.
Ingrediënten voor creme brulee
- 2 vanillestokjes of 2 gram vanille essence of 2 gram vanille extract
- 500 ml slagroom
- 5 eieren
- 100 gram suiker
- 50 gram rietsuiker
- 4 kleine eenpersoons ovenschaaltjes, of 1 grotere ovenschaal
Bereidingswijze van creme brulee
Verwarm de oven voor op 125 graden. Doe de slagroom in een pannetje en breng dit langzaam aan de kook.
Snijd de vanillestokjes in de lengte in tweeën en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met de vanillestokjes in de slagroom en verwarm ze mee. Zodra de slagroom net kookt, draai je het vuur omlaag en laat je het nog even een paar minuten trekken. Daarna haal je met een zeefje de vanillestokjes eruit.
Splits de eieren en doe de eidooiers met de suiker in een grote kom. De eiwitten gebruik je niet in dit recept, maar je kunt er bijvoorbeeld later een roerei van bakken. Gebruik een mixer om de eidooiers en suiker luchtig te kloppen. Schenk dan de warme room erbij en roer dit er rustig en snel met een lepel doorheen.
Verdeel de creme brulee na het roeren meteen over de vier schaaltjes (of doe het in de grotere ovenschaal). Plaats deze in het midden van de oven. In de oven gaat de creme brulee garen en stollen, totdat het een puddingachtige structuur heeft. Bij dunne creme brulee duurt dat ong. 45 minuten, bij dikke creme brulee kan dat 1 uur duren. Dit hangt af van de grootte van de ovenschaal. Langer in de oven mag altijd!
Laat de creme brulee op kamertemperatuur afkoelen en zet ze daarna minimaal 2 uur in de koelkast. Het branden van de suiker doe je pas vlak voor het opdienen.
Vlak voor het opdienen haal je de creme brulee uit de koelkast. Je kunt op twee manieren de suiker branden.
- Creme brulee maken zonder brander: verwarm de ovengrill op de hoogste stand. Bestrooi de creme brulee met de rietsuiker en zet ze zo hoog mogelijk in de oven. Blijf erbij staan, want binnen een minuut begint de suiker bruin te kleuren en te smelten!
- Creme brulee maken met brander: zet de schaaltjes op een veilige ondergrond die bestand is tegen hitte. Gebruik een gasbrander met sterke vlam. Strooi de rietsuiker over de schaaltjes en gebruik de brander om deze snel te smelten. De ovenschaaltjes zijn bestand tegen de hitte. Zet ze echter nooit op een brandbare ondergrond, dus bijvoorbeeld niet op een houten tafel!
Serveer de creme brulee meteen na het branden van de suiker. Zelf creme brulee maken is niet zo moeilijk, al moet je wel wat dingetjes doen die je misschien niet gewend bent. Het scheiden van eieren is voor sommige mensen nog een lastig klusje. Maar als je eenmaal het trucje door hebt, valt het wel mee. En als je een eierscheider gebruikt is het helemaal een makkie! Verder is het branden van de suiker met een gasbrander wel een uitdaging. Maar geloof me: het is echt ontzettend leuk om te doen. Met dit recept kun je zelf heerlijke creme brulee maken.