Het bakken van een chocoladecake is niet zo moeilijk. De meeste mensen kiezen ervoor om een chocoladecake zelf te maken met cacaopoeder. Je kunt ook echte chocolade gebruiken, maar dan is het wel meer werk. Het liefst bak ik een chocoladecake met een combinatie van beide: je kunt een chocoladecake maken met cacaopoeder en er stukjes chocola in doen voor een extra bite.
Ingrediënten voor chocoladecake
- 250 gr kristalsuiker
- 200 gr margarine of zachte roomboter
- 200 gr (volkoren)bloem
- 4 eieren, maat M
- 1 zakje bakpoeder
- 40 gr cacaopoeder
- 100 ml melk
- 100 gr chocolade in stukjes
Het bakken van een chocoladecake
Zelf een chocoladecake maken is niet zo moeilijk. Als je dit stappenplan volgt, heb je na ongeveer 1,5 uur een heerlijke warme, smeuïge chocoladecake die enkele dagen houdbaar is.
Verwarm de oven op 160 graden. Vet de cakevorm in en bestrooi met bloem of bekleed de bakvorm rondom met bakpapier.
Doe suiker, boter en zout in een kom en mix deze glad. Voeg dan de eieren een voor een toe en blijf mixen tot het mengsel helemaal luchtig is.
Zeef de bloem boven het beslag en sla deze er voorzichtig doorheen met een spatel. Blijf niet roeren, want dan klop je de lucht eruit.
Strooi de cacaopoeder over het beslag en spatel het met de melk door het beslag. Spatel dan de stukjes chocolade er doorheen en zorg dat alles snel mengt, maar sla niet de lucht eruit.
Doe het beslag in de cakevorm en bak het in 60-75 minuten helemaal gaar. Prik met een mes of sateprikker in de cake. Komt hij er droog weer uit, dan is de cake gaar.
Laat de cake minimaal 10 minuten rusten voordat je hem uit het bakblik stort, anders is de kans groot dat hij scheurt of uit elkaar valt. Serveer met wat slagroom.
Chocoladecake zelf maken
Een chocoladecake zelf maken met cacaopoeder is heel simpel. Je hoeft er niet perse de stukjes chocola in te doen. Dit voegt echter wel een nog sterkere chocoladesmaak toe. Eventueel kun je de cake nog afwerken met een lekkere chocoladeganache of met gesmolten chocola. Geniet ervan!