Zelf groentekroketten maken is niet zo moeilijk. Koop je ze in de winkel, dan weet je eigenlijk niet precies wat erin zit. Vaak zul je merken dat groentekroketten best wel zout zijn en weinig echte groentesmaak hebben. Dat is met deze zelfgemaakte groentekroketten wel anders!
Ingrediënten om groentekroketten zelf te maken (4 personen)
- 200 gram groente naar keus.
- Bijvoorbeeld wat stukjes bloemkool, broccoli en wortel. Maar je kunt ook kiezen voor een zakje soepgroente of wokgroente)
- 35 gram boter
- 30 gram bloem
- 250 ml groentebouillon (zelf gemaakt of van een blokje)
- 1 tl nootmuskaat
- Paneermeel
- 2 eieren
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze van groentekroketten
Snijd de groenten klein en kook ze in een pan water tot ze helemaal gaar zijn. Laat de groente daarna uitlekken in een vergiet.
Smelt de boter in een steelpan. Voeg als de boter gesmolten is de bloem toe er roer stevig door elkaar, tot de bloem een bal vormt in de pan. Voeg de helft van de bouillon toe en roer met een garde door elkaar. Voeg dan de rest van de bouillon toe en roer weer goed dooreen. Zo krijg je een stevige gebonden saus, die je naar smaak afmaakt met nootmuskaat, peper en zout.
Meng de groente door de saus en laat het mengsel afkoelen. Het zal bij het afkoelen stevig worden.
Zet een bord klaar met paneermeel, daarnaast een bakje met de twee losgeklopte eieren en daarnaast weer een bord met paneermeel.
Vorm van een gedeelte van de ragout een kroket. Rol deze eerst door de paneermeel, dan door het eimengsel en dan opnieuw door de paneermeel. Herhaal dit tot je van alle ragout kroketten hebt gevormd.
Bak de kroketten in heet frituurvet in ongeveer 4-6 minuten goudbruin en krokant.
Wil je zelf groentekroketten maken voor in de oven? Dan kun je ook dit recept gebruiken. Alleen moet je onthouden dat de kroketten waarschijnlijk wat slapper zullen worden. Ze echt mooi krokant krijgen in de oven is erg moeilijk, zo niet onmogelijk. Ze zijn wel lekker uit de oven. Bak ze op 220 graden in ongeveer 15-20 minuten klaar.