Ketchup – we gebruiken het allemaal weleens. Het is heerlijk bij vlees, bij broodgerechten, bij snacks… Eigenlijk kan het vrijwel overal wel bij! Toch kopen we het vaak klakkeloos in de winkel, voorzien van een mooi etiketje en volgestopt met E-nummers en buitensporige hoeveelheden suiker. Waarom? Een goed ketchup recept helpt je om het heel eenvoudig zelf te maken. Ketchup zelf maken is veel lekkerder én gezonder. En wat is nou leuker dan te zeggen: “deze ketchup heb ik zelf gemaakt”?
Ingrediënten voor zelfgemaakte ketchup
Het is lastig een ketchup recept te vinden dat helemaal perfect is. Omdat we gewend zijn aan het winkelproduct, moeten we weer even wennen aan de smaak van zelfgemaakte ketchup. Echter, met de juiste ingrediënten kun je wel een ketchup maken die lijkt op die van de winkel – maar veel lekkerder is door de toegevoegde kruiden!
- 1-1,5 kg tomaten
- ½ paprika (liefst rood)
- 1 ui, in kleine blokjes
- 1 teen knoflook
- 50 ml azijn (als je dit weglaat wordt de ketchup zoeter)
- 35 gram suiker
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl nootmuskaat
- ½ theelepel cayennepeper
- ½ theelepel korianderzaad
- 2 kruidnagelen
- zout en peper naar smaak
Dit lijkt een behoorlijke waslijst, maar het is genoeg voor twee flinke potten met ketchup. Omdat deze ketchup ruim een jaar houdbaar is in de koelkast, is het geen verspilling. Wil je het recept voorzichtiger proberen, halveer dan de hoeveelheid ingrediënten en maar 1 “proefpot” zelfgemaakte ketchup.
De ketchup maken
Het maken van de ketchup is heel eenvoudig. Snij de tomaten in stukken en doe ze met de gesneden paprika, ui en knoflook in een grote pan. Zet deze op laag vuur zachtjes op en laat het geheel langzaam opwarmen. Wil je het wat sneller laten gaan, voeg dan 200 ml water toe, want anders brandt het snel aan. Laat dit geheel op laag vuur zachtjes een poosje pruttelen. Wanneer de tomaten zacht zijn geworden, kun je met een staafmixer het mengsel helemaal fijn malen. Vervolgens meng je de rest van de ingrediënten door de puree. Dit papje laat je nog een uurtje doorpruttelen op laag vuur. Vergeet niet af en toe te roeren, anders brandt het aan. Aangebrande ketchup is vies en de smaak verspreid zich door de hele ketchup. Een aangebakken bodem bederft dus de smaak voor de hele pan saus.
Geniet van je zelfgemaakte ketchup
Ketchup zelf maken is eenvoudig. Het kost weinig tijd, want tussendoor kun je andere dingen doen. Het resultaat is een heerlijke, gezonde saus die overal bij de combineren is. Doe de ketchup het liefst in schone, glazen potten. Plastic bakjes kan ook, maar onthou dat de bakken daarna voor altijd een rood/oranje tint zullen houden. Deze zelfgemaakte ketchup bevat relatief weinig suiker. Uiteraard bevat hij absoluut géén E-nummers! Dit maakt de saus een stuk gezonder dan ketchup uit de winkel. Wil je naast je zelfgemaakte ketchup ook zelfgemaakte mayonaise presenteren? Daar hebben we ook een heerlijk mayonaise recept voor gemaakt!