Iedereen kent wel een kroket. Zo’n heerlijke ragout, bedekt met een krokant laagje en gebakken in de frituurpan. Heerlijk, maar wist je dat je ze ook zelf kunt maken? Extra gezond én extra lekker!
Let op: het mengsel moet nog een tijd gekoeld worden, dus maak de kroketten op tijd. In de koelkast zijn ze (ongebakken) twee dagen houdbaar. Ingevroren zijn ze tot 6 maanden houdbaar.
** Wil je graag vegetarische kroketten maken? Vervang het vlees voor 200 gram soepgroenten! **
Ingrediënten kroketten (6 stuks)
- 200 gram kalfs- of rundvlees in blokjes
- 1 gelatineblaadje
- 30 gram boter
- 30 gram bloem
- 1 blokje rundvleesbouillon
- 2 eiwitten
- 6-10 eetlepels (grof) paneermeel
Bereidingswijze
Snijd het vlees in blokjes en bak het goed gaar. Gebruik bij voorkeur draadjesvlees of stukjes runderlap en bak tot ze goed gaar zijn. Snijd het vlees daarna zo fijn mogelijk voor in de kroketten.
Week het gelatineblaadje even in koud water.
Smelt de boter boven middelhoog vuur, roer de bloem erdoor en laat even rustig pruttelen.
Doe 200 ml kokendheet water in een kom of litermaat en voeg de tablet rundvleesbouillon toe. Roer door tot het blokje is opgelost.
Zet het vuur onder het sausje wat hoger en giet een deel van de bouillon erbij. Roer tot het mengsel kookt en mooi glad is. Voeg dan weer bouillon toe en roer door. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen in de saus. Draai het vuur dan omlaag.
Knijp de gelatine uit en roer deze door de saus. De gelatine zal oplossen en moet goed door de saus verdeeld zijn. Voeg het fijngesneden vlees toe en roer goed door. Voeg zout en peper toe naar smaak (rustig aan met het zout, want de bouillon maakt het ook zouter).
Giet de ragout in een bord of kom en laat rustig afkoelen in de koelkast (minimaal 1,5 uur).
Klop de eiwitten los met een eetlepel water in een kom. Strooi het paneermeel op een bord en zet dat ernaast. Haal de ragout uit de koelkast en vorm er 6 kroketten van. Rol elke kroket eerst door het ei en dan door het paneermeel. Rol hem vervolgens nog een keer door het ei en opnieuw door het paneermeel. Laat de kroketten dan weer even rustig in de koelkast liggen.
Verwarm de frituurpan tot 180 graden en bak de kroketten in 4-5 minuten mooi bruin. Serveer met mosterd.