Notenpasta is erg bekend aan het worden. Het lijkt wat op pindakaas, maar bestaat volledig uit noten. Er worden in principe geen toevoegingen gedaan. Veel pindakaas bevat ook suiker en E-nummers, maar dat geldt niet voor notenpasta. Vooral in natuurwinkels en biologische winkels vind je pure notenpasta. Maar je kunt het ook zelf maken!
Welke notenpasta maak je?
Je kunt allerlei noten gebruiken voor het maken van notenpasta. Dit hangt er vooral van af wat je wilt bereiken. Het is logisch dat je amandelpasta maakt van amandelen (super gezond, wist je dat?) en cashewpasta van cashewnoten. Welk type pasta je maakt hangt af van je eigen smaak en van je doel. Elke notenpasta is lekker op crackers of als broodbeleg. Maar misschien wil je de pasta ook gebruiken voor recepten. Walnotenpasta en amandelpasta worden steeds vaker gebruikt in cakes en taarten. Cashewpasta en pindakaas worden veel toegepast in rijstgerechten.
De ingrediënten voor notenpasta
De ingrediëntenlijst voor notenpasta kan bijzonder kort zijn. Je hebt noten nodig. Maar hoeveel? Er is een heel simpele regel voor. De noten worden alleen maar gemalen, verder niets. En dus kun je veilig uitgaan van het gewicht. Zo zwaar als de noten nu wegen, zo zwaar zal de pasta wegen. Dus 500 gram noten zal ideaal gezien 500 gram notenpasta opleveren. Er gaat altijd iets verloren (bijvoorbeeld aan de lepel en aan de vijzel blijven plakken). Dus in de praktijk zal het gewicht van de notenpasta iets minder zijn dan wat je als ingrediënt hebt gebruikt.
Hoe maak je notenpasta?
Notenpasta maak je door de noten heel fijn te malen. Je kunt ze bijvoorbeeld in een blender zo fijn mogelijk hakken. Vaak wordt het mengsel dan vanzelf al een soort pasta. Een nadeel is dat de messen van de blender wat bot kunnen worden als je vaak noten hakt. Je kunt de noten ook met een mes grof hakken en dan in een vijzel doen. Met de stamper wrijf je de noten fijn en krijg je een pasta. De pasta wordt iets dikker en steviger dan de gemiddelde pindakaas. Maar als het goed is wordt hij door de oliën die in de noten zitten vanzelf smeuïg en smeerbaar. Wanneer je notenpasta met de vijzel maakt, kun je meestal maar kleine beetjes tegelijk maken. Bovendien kost het heel wat spierkracht om de noten goed fijn te wrijven!
Pindakaas zelf maken
Naast notenpasta kun je ook pindakaas zelf maken. Eigenlijk werkt dit hetzelfde. Hoewel veel mensen denken dat er ook ‘kaas’ in pindakaas zou moeten zitten, is dat niet waar. Het is gewoon een marketingnaam voor pindapasta. Het verschil is wel dat pinda’s officieel geen noten zijn. Ze zijn ook wat gladder en olieachtiger dan de meeste noten. Daardoor krijg je bij het malen echter wel sneller een mooi glad resultaat. Vind je je zelfgemaakte pindakaas wat flauw? Doe er dan een snufje zeezout in. Vermijd toegevoegd suiker, zodat je deze pindakaas bij elk dieet kunt blijven gebruiken.
Notenpasta is gezond en is ook nog eens erg lekker. Bovendien is het een gemakkelijke manier om meer noten te eten. Je kunt de pasta ook gebruiken in allerlei gerechten, wat natuurlijk best handig is. Notenpasta is vrij lang houdbaar, mits je het koel bewaart.