Het Nederlandse oudjaar kan volgens veel mensen niet worden gevierd zonder dat er oliebollen zijn. Ook appelbeignets zijn razend populair in deze donkere tijd van het jaar. Ze worden vaak gekocht bij een oliebollenkraam. Dat is jammer, want tegen de tijd dat je thuis komt, zijn de oliebollen al een tikje taai aan het worden. Bovendien is er niet zo lekker als oliebollen die je zelf hebt gebakken. Wij geven je een methode om stap voor stap oliebollen te bakken.
Ingrediënten verzamelen
Met deze ingrediënten kun je 20 grote of 25 kleine oliebollen bakken. Wil je er meer bakken? Geen nood: dan neem je gewoon in plaats van een gewone beslagkom een grote pan (of zelfs een emmer) om het beslag in te maken en verdubbel je de ingrediënten.
- 500 ml melk op kamertemperatuur (koude melk mengt minder goed)
- 1 zakje gist
- 3 eetlepels suiker
- 500 gram bloem
- 1 ei
- 1 zakje rozijnen
- Zonnebloemolie om in te bakken (in de standaard frituurpan 3-4 liter)
- Poedersuiker
Het oliebollen recept
Zelf oliebollen maken is helemaal niet moeilijk: iedereen kan het. Hoe doen we het?
- Zoek een kleine beslagkom en giet daar de melk in. Zeef dan de gist er overheen en meng de suiker erdoorheen. Even goed roeren en dan 10 minuten laten staan zodat de gist kan gaan werken.
- In een grote beslagkom (minimaal 2 liter, het liefst meer) zeef je de bloem. Je kunt hier wat zout aan toevoegen, maar dat hoeft niet. Voeg het ei toe, maar laat het los op de bloem liggen zonder te roeren. Begin dan langzaam de melk toe te voegen, terwijl je het met de handmixer goed door de bloem heen klopt. Voeg daarna de rozijnen toe en klop deze even mee.
- Laat het mengsel minimaal anderhalf uur rijzen terwijl het op een warme plek staat. Bij de verwarming is een goed idee, maar dat hoeft niet perse. Het mag niet kouder dan 18 graden zijn, anders rijst het beslag veel langzamer.
- Verhit de olie in de frituurpan tot 180 graden. Roer het beslag met een grote lepel even stevig door, zodat de rozijnen weer goed mengen door het beslag. Neem een natte ijsboltang of een soeplepel en laat telkens bollen beslag in de olie glijden (doe hier voorzichtig mee!). Na een paar minuten keer je de oliebollen met een lepel om zodat beide kanten goed bruinen.
- Na 5-7 minuten zijn de oliebollen klaar. Serveer ze met poedersuiker.
Wat te doen in noodgevallen?
Er zijn een aantal bekende noodgevallen bij het zelf bakken van oliebollen. Dit zijn de meest voorkomende problemen waar je tegenaan kunt lopen:
- Het beslag wil niet rijzen. Waarschijnlijk staat het niet warm genoeg. Eventueel kun je het zelfs even in de oven zetten op de laagste temperatuur (en vooral niet te lang!)
- Het beslag stroomt over! Dit kan gebeuren als je een te kleine beslagkom hebt gebruikt. Hou er rekening mee dat het beslag soms wel 3 of 4 keer zoveel kan worden tijdens het rijzen.
- De frituurpan stroomt over. Dit gebeurt bij het bakken van patat veel vaker dan bij het bakken van oliebollen. Het gebeurt alleen als je veel te veel olie in de pan hebt gedaan. Is jouw pan overstroomt? Wacht dan tot de hete olie iets is afgekoeld en probeer het dan zo snel mogelijk op te vegen met keukenpapier of wc-papier. Ga niet aan de slag met te hete olie en gebruik liever geen doeken die je dierbaar zijn: de meeste doeken zijn heel moeilijk weer schoon te krijgen als ze volgezogen zijn met frituurvet of slaolie. Als je kleren vies zijn geworden, week ze dan even in zo heet mogelijk water en stop ze dan meteen in de wasmachine op hoge temperatuur.
Typisch Nederlands: oliebollen
Enkele jaren geleden werd er een onderzoek gedaan. Er werd aan enkele honderden Nederlanders gevraagd wat ze nou zo typisch Nederlands vinden. Een van de meest genoemde antwoorden was: oliebollen eten. Weet je wat zo grappig is? Oliebollen zijn door de jaren heen bekender geworden, maar ze zijn inderdaad oorspronkelijk een Nederlandse traditie die teruggaat tot de Germaanse tijd. Er is zelfs geen Engels woord voor oliebollen. De meeste talen hebben geen woord dat direct vertaalbaar is met het woord oliebol. Toch zijn deze heerlijke ballen wel degelijk een gewild product: ook in Engeland en Amerika worden ze regelmatig gezien, waar ze ‘Dutchies’ worden genoemd.
Oud en nieuw zou niet echt een feest zijn zonder oliebollen. En dankzij dit heerlijke oliebollen recept kun jij ze ook gemakkelijk maken. Stap voor stap maak je zo de lekkerste oliebollen. We wensen jullie heel fijne kerstdagen en een gezellig (en lekker) oud en nieuw!
PS: ga jij met de feestdagen gourmetten? Deze 10 hapjes mogen niet ontbreken!