Wil je je ontbijtkoek zelf maken? Je ziet in vrijwel alle supermarkten wel ontbijtkoek liggen, in allerlei soorten en maten. Van ontbijtkoek met gember, suiker of rozijnen tot de ‘originele’ ontbijtkoek. Echter, de ‘originele’ kruidkoek uit de winkel bevat zoals gewoonlijk een aantal onnodige toevoegingen, die je er thuis helemaal niet in hoeft te stoppen. Zo zit er glucosestroop in en worden er E-nummers aan toegevoegd. Daarom is het niet alleen lekkerder, maar ook gezonder om je ontbijtkoek zelf te maken. Zo heb je een heerlijk en gezond ontbijt, zonder overbodige toevoegingen. Het recept is heel eenvoudig, maar kost even wat tijd omdat het deeg minimaal 12 uur moet rijzen. Echter: het resultaat is het zeker waard!
Ingrediënten voor zelfgemaakte ontbijtkoek
- 100 gram kristalsuiker
- 275 gram honing
- 125 ml water
- 350 gram roggemeel
- snufje zout
- 50 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 zakje bakpoeder
- 1 theelepel kaneel en kardemom
- ½ theelepel gember
- ¼ theelepel kruidnagel, nootmuskaat en peper
- ⅛ theelepel anijs en koriander
Bereidingswijze om ontbijtkoek zelf te maken
- Meng alle specerijen in een grote kom door elkaar. Voeg daarna de donkerbruine basterdsuiker, roggemeel, zout en bakpoeder toe en meng het door elkaar.
- Doe kristalsuiker en honing bij elkaar in een pannetje en breng het al roerend aan de kook. Als het goed is gemengd en het kookt, giet je het bij het meel in de kom.
- Roer het mengsel met deeghaken goed door elkaar heen totdat het een egaal deeg is geworden. Blijf vervolgens nog minimaal 5 minuten doorgaan voor een mooi resultaat.
- Doe het deeg in een ingevette cakevorm en zorg dat het gelijkmatig verdeeld is. Dek het af met plastic folie en laat het minimaal 12 uur rustig rijzen. Het hoeft niet perse in de koelkast, maar het kan wel.
- Na minimaal 12 uur gewacht te hebben, verwarm je de oven voor op 160-170 graden. Laat de koek hierin, zonder de plastic folie, ongeveer een uur bakken. Controleer vervolgens of een mes er droog uitkomt. Is dat niet zo, bak hem dan nog eens 10 minuten extra.
Tip: wil je een koek met een knapperige korst? Laat hem dan afkoelen zonder hem af te dekken. Wil je net zo’n zachte korst als in de winkel? Dan wikkel je hem direct als hij uit de oven komt in plastic folie, waardoor het vocht erin blijft zitten. De zelfgemaakte kruidkoek of ontbijtkoek is, wanneer hij in een cakedoos wordt opgeborgen, minimaal 4 weken houdbaar.
Genieten van je zelfgemaakte kruidkoek
Zelf een ontbijtkoek maken is helemaal niet zo moeilijk. Het grootste probleem is eigenlijk dat we in de huidige maatschappij alles gehaast willen doen. Een wachttijd van minimaal 12 uur is dan ook een groot struikelblok. Er zijn ook recepten waarbij het roggemeel vervangen is door gewone bloem en waarbij de wachttijd korter is. Dit is echter geen originele, zelfgemaakte ontbijtkoek!
Wil je variaties maken met de kruidkoek? Vervang dan 75 gram honing voor 100 gram rozijnen, blokjes gember of suikerbrokjes. In feite kun je de meeste variaties op de gewone ontbijtkoek ook zelf maken, zonder dat je veel aan het recept hoeft te veranderen. Zo heb je een heerlijke ontbijtkoek zonder E-nummers en onnodige toevoegingen.