De herfst is de ideale tijd voor pompoenen. Ze liggen overal in de winkels en met hun aparte, zoetige smaak zijn ze erg in trek. Hoewel in sommige supermarkten de pompoen het hele jaar door in de schappen liggen, is pompoensoep een typisch herfstgerecht. Hou jij van pompoensoep, maar bestel je dat alleen in restaurants? Met dit recept heb je op een makkelijke manier een heerlijke zelfgemaakte pompoensoep om knus van te genieten.
Ingrediënten voor pompoensoep
- Pompoen (1 – 1,5 kg)
- Blokje groenten- of kippenbouillon
- Grote ui
- Knoflookteentje
- Kleine prei
- Dikke winterwortel of 3-4 gewone wortels
- Eetlepel kerrie
- Theelepel gemalen komijn
- cayennepeper naar smaak
- 1 dl kookroom
Hoe maak je pompoensoep?
- Kook 1 liter water en voeg het bouillonblokje toe. Roer tot het bouillonblokje compleet is opgelost.
- Schil de pompoen. Verwijder de zaadlijsten en pitten. Snijd de rest in kleine blokjes. Snijd de wortel ook in kleine blokjes.
- Snipper de ui en snijd de knoflook zo fijn mogelijk. Snijd de halve prei in dunne ringen (vergeet niet om deze te wassen!).
- Fruit de ui in wat olie of boter in een soeppan. Wanneer de ui glazig wordt, voeg je de knoflook toe. Bak deze kort mee en voeg dan de kerrie, komijn en cayennepeper toe. Roer dit goed door.
- Voeg de bouillon, prei, wortel en pompoen toe. Breng het mengsel aan de kook en laat dit 30-45 minuten zachtjes koken, tot de pompoen zacht is.
- Gebruik een staafmixer om de soep te mixen tot een glad geheel. Voeg daarna de kookroom toe en proef de soep. Is de soep naar je smaak te flauw, dan voeg je wat zout of een extra blokje bouillon toe. Eventueel kun je ook nog wat cayennepeper naar smaak toevoegen.
Serveer de soep met wat vers gebakken stokbrood. Ook in combinatie met allerlei andere gerechten is pompoensoep heerlijk. De soep wordt vaak gebruikt als voorgerecht. En met dit simpele recept voor pompoensoep kom ook jij lekker warm de koude dagen door.
Afbeelding via shutterstock.com