Veel mensen denken dat je een machine nodig hebt om zelf lekkere roomijs te maken. We geven meteen toe: een ijsmachine is best handig. Maar… een goede ijsmachine kost behoorlijk wat geld en is dat alleen waard als je heel veel ijs maakt. Wil je gewoon af en toe eens een bakje ijs maken, dan is dat helemaal niet nodig. Daarbij komt dat het minder werk is dan je denkt om zelf je eigen schepijs te maken, zelfs zonder ijsmachine. Met het vooruitzicht op warmere dagen is het de hoogste tijd dat we zelf eens gaan experimenteren: zelf roomijs maken zonder ijsmachine!
Benodigdheden voor het maken van roomijs (1 liter)
- 250 ml melk
- Kies voor verse, volle melk. Halfvolle melk zal minder mooi ijs opleveren. Houdbare melk heeft een andere smaak dan verse melk (als je ervan houdt natuurlijk geen probleem).
- 250 ml slagroom
- Kies ook voor gewone slagroom, dus absoluut géén light varianten! Je krijgt heel raar ijs als je het probeert met light varianten. Je maakt niet voor niets roomijs, dat is per definitie al niet super gezond (maar wel super lekker!)
- 4 eidooiers
- 75 gram suiker
- Ga voor gewone kristalsuiker. Rietsuiker kan een rare kleur aan het ijs geven en soms de smaak beïnvloeden, evenals bruine basterdsuiker.
- Smaak naar keuze (vanillestokje, gepureerde aardbeien of ander fruit, cacao, kokos enzovoorts). Let wel op dat sommige smaken een andere bereidingswijze hebben, zoals alcohol bijvoorbeeld.
Zelf roomijs maken zonder machine
- Zet een grote pan met water op hoog vuur, totdat het water kookt. Verlaag dan het vuur zodat het zachtjes door blijft koken.
- Doe een hittebestendige kom in het water in de pan en giet de melk erin. Verwarm de melk op deze manier tot ongeveer 70 graden. Maak je vanille-ijs, dan doe je nu het opengesneden vanillestokje erbij.
- Mix de eidooiers met de suiker in een aparte kom tot een dik geel mengsel. Giet dit langzaam bij de warme melk en blijf doorroeren. Uiteindelijk gaan de eidooiers binden (het mengsel wordt dikker). Blijf goed doorroeren tot de eidooiers helemaal zijn gebonden.
- Haal De kom uit de pan en laat deze even koelen. Haal het vanillestokje, als je dat gebruikt hebt, eruit. Zet de kom dan in de koelkast om verder af te koelen tot handtemperatuur.
- Klop de slagroom stijf en meng dit door het dooiermengsel. Voeg dan de smaakstoffen toe als je roomijs met een bepaalde smaak maakt. Schep het ijs in een platte bak en plaats deze in de diepvries.
- Haal de bak elk half uur uit de diepvries en roer het mengsel goed om. Zo wordt het ijs zachter en zitten er minder grote kristallen in. Je kunt ook nog wat vaker roeren. Doe dit minstens 2,5-3 uur lang. Klaar is je ijs!
Het zelf maken van roomijs is helemaal niet moeilijk. Het is ook niet zo veel werk, al moet je af en toe even roeren. Maar iedereen kan het, ook als je eigenlijk helemaal niet zo goed bent in kokkerellen. Het is een recept dat je toch een keer moet proberen, ondanks dat het roomijs in de supermarkt waarschijnlijk goedkoper is. Want… in het ijs van de supermarkt zitten allerlei kunstmatige kleur- geur- en smaakstoffen. Zelfgemaakt ijs is veel lekkerder en gezonder! Wil je liever een ijs maken zonder lactose en zonder vet? Dan ga je natuurlijk voor granita: een heerlijk schepijs dat wél mag in veel diëten.
Afbeelding afkomstig van shutterstock.com