Vroeger maakten de meeste boeren zelf hun yoghurt. Die echte, oerhollandse yoghurt was steviger, lekkerder en gezonder dan de yoghurt die we nu in de supermarkt vinden. Waarom? Omdat de yoghurt tegenwoordig heel snel moet worden gemaakt, waardoor de natuurlijke processen worden verstoord. Hier vind je het zelf yoghurt maken recept. En niet alleen gewone yoghurt: je kunt ook zelf aardbeienyoghurt maken of andere fruitsoorten toevoegen.
Wat je eerst moet weten over zelf yoghurt maken
Zelf yoghurt maken heeft verschillende voordelen.
- Wist je dat je bij dit zelf yoghurt maken recept alle lactose uit de yoghurt kunt laten verdwijnen? Zo wordt jouw yoghurt ook geschikt voor mensen met lactose-intolerantie. De yoghurt uit de fabriek wordt heel snel gefermenteerd, waardoor er vrij veel lactose achterblijft. Als je jouw yoghurt rustig de tijd geeft, kan vrijwel alle lactose eruit verdwijnen.
- Jouw yoghurt kan van smaak verschillen. Dat hangt af van de melk waarmee je begint. Van volle melk krijg je meestal een wat dikkere yoghurt dan van magere melk. En ook de tijd die de yoghurt krijgt om op smaak te komen maakt verschil.
- Je kunt ook yoghurt maken van andere melksoorten, zoals geitenmelk of buffelmelk.
- Als je de yoghurt zelf maakt is hij zo’n 8 dagen houdbaar. Maar je kunt hem ook wecken of zelfs invriezen en dan is de yoghurt veel langer houdbaar.
Ingrediënten voor zelf yoghurt maken (1 liter)
- 1 liter melk naar keuze
- 3-4 eetlepels yoghurt
- Een pan, bij voorkeur met dikke bodem maar dat hoeft niet perse
- Een oven die op 40 graden gezet kan worden of diverse dikke handdoeken in groot formaat
Thuis yoghurt maken
Zet de pan op middelhoog vuur en doe de melk erin. Wacht tot de melk bijna kookt en draai dan meteen het vuur zo laag dat de melk nog net tegen het kookpunt hangt.
Neem wat hete melk uit de pan en meng dit met de yoghurt. Voeg het gemengde papje dan toe aan de melk. Zo voorkom je klontjes in de pap.
Draai het vuur omlaag en laat de melk een poosje afkoelen. Verwarm de oven voor op 40 graden of leg de handdoeken klaar.
Wacht tot je je vinger net in de melk kunt stoppen zonder hem te branden. Zet de pan dan in de oven en laat rustig minimaal 4 uur in de oven staan. Het mag ook gerust langer: wil je lactose-vrije yoghurt maken, dan laat je hem rustig 6-8 uur staan. Gebruik je geen oven, wikkel de pan dan in een dikke laag handdoeken zodat hij geïsoleerd blijft.
Na de tijd die je hebt gekozen, laat je de yoghurt rustig afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna kan de yoghurt in de koelkast voor direct gebruik. Je kunt onbeperkt fruit toevoegen om er een fruityoghurt van te maken.
Je kunt de yoghurt ook wecken in weckpotten (die moeten goed gesteriliseerd zijn!) of je kunt de yoghurt invriezen voor later gebruik.
Je kunt ook thuis yoghurt maken met de slowcooker of zelf yoghurt maken met probiotica. Dit heeft echter weinig toegevoegde waarde, want een deel van de probiotica zijn juist melkzuurbacteriën, die al in de melk zitten. Toch kan het zeker geen kwaad om wat probiotica toe te voegen als je dat wilt.