Asperges zijn weer in het seizoen. Je komt ze weer tegen op de markt, heerlijk vers en ‘piepend’. Maar alleen gekookte asperges eten gaat uiteindelijk ook vervelen. Daarom hier een recept om een lekkere, stevige aspergesoep te maken. Net zo lekker als in een restaurant!
Aspergesoep ingrediënten
- 500 gram verse asperges
- 750 ml water
- 1 blokje kippenbouillon
- 120 gram boter
- 40 gram bloem
- 1 eidooier
- 125 ml ongeklopte slagroom
Hoe maak je aspergesoep?
Giet het water in een pan en breng aan de kook. Schil de asperges en snijd de onderkant eraf. Snijd ze in stukken en doe ze in het kokende water. Laat ze koken tot ze goed zacht zijn geworden, minimaal 15 minuten.
Giet de asperges af, maar bewaar het kookvocht in een kom. Doe 40 gram van de boter in een soeppan en laat deze smelten. Voeg dan de bloem toe en klop dit door terwijl het een beetje aanbakt.
Voeg beetje bij beetje het asperge kooknat toe aan de bloem en blijf tussendoor telkens goed kloppen. Breng het geheel heel even aan de kook, maar zet dan het vuur lager.
Klopt de slagroom en de eidooier door elkaar. Giet het mengsel door de soep, maar pas als de soep niet meer kookt! Anders stolt het ei en krijg je klontjes in de soep. Laat de resterende boter in de soep smelten en breng de soep op smaak met peper en zout.
Aspergesoep is een heerlijke romige soep, maar hij past helaas niet in de meeste diëten.