Garnalenkroketjes zijn onmisbaar bij de tapas. Samen met inktvisringen (Calamari) zijn garnalenkroketjes de meest gekozen gefrituurde tapas. Gefrituurde hapjes zijn natuurlijk niet zo gezond, maar ze zijn nu eenmaal wel erg lekker. Bovendien ga je toch niet dagelijks tapas eten, dus een keertje zondigen kan geen kwaad. Garnalenkroketjes kun je ook kant en klaar kopen, maar de zelfgemaakte zijn toch een stuk lekkerder!
Ingrediënten voor garnalenkroketjes (ong. 16 stuks)
Voor de garnalenkroket:
- 400 ml visbouillon (400 ml kokend water, waar 1 blokje visbouillon in wordt opgelost)
- 250-275 gram kleine garnaaltjes
- 4 eetlepels (kook)room
- 3 blaadjes gelatine
- 75 gr boter of margarine
- 100 gram bloem
- Citroensap naar smaak
- 2 eetlepels verse peterselie
Voor het knapperige korstje:
- 2 eieren
- 75 gram paneermeel
- 40 gram bloem
Frituurpan met olie
Bereidingswijze
Het maken van de vulling:
- Neem de boter en smelt deze in de pan. Voeg dan de bloem toe en roer dit met een garde door elkaar. Laat dit droge mengsel even garen in de pan. Het mag niet aanbakken!
- Giet de visbouillon erbij en roer dit tot een mooie gladde saus.
- Leg de blaadjes gelatine in een kommetje water en laat ze hierin weken tot ze zacht zijn. Knijp ze dan goed uit en roer ze door de saus zodat ze oplossen. Voeg de peterselie en room toe en roer goed door.
- Schep de garnaaltjes door de saus en zet deze in de koelkast. Ze moet minimaal een uur afkoelen, anders zal de ragout te dun worden en krijg je geen stevige kroketjes.
De afwerking:
- Klop de eieren los en giet het in een bakje. Zet ook een bord met bloem en een bord met paneermeel klaar.
- Neem een klein deel van de garnalenvulling en rol dit in je handen tot de vorm van een kroketje. Als het beslag plakkerig is, kun je het beste wat bloem op je handen doen.
- Haal het kroketje eerst door de bloem, dan door het ei (rondom goed insmeren) en als laatste door de paneermeel. Doe het dan nog een keer, voor een extra krokant laagje. Heb je na het afwerken van alle kroketjes nog genoeg bloem, ei en paneermeel over, dan doe je het nog een keer.
- Verhit de frituurpan tot 180 graden en bak de kroketjes in 3-4 minuten gaar en goudbruin. Laat ze altijd even uitlekken, zodat het meeste vet eraf is gelopen.
Veel mensen realiseren zich niet hoe makkelijk het is om zelf garnalenkroketjes te maken. Ze kopen al snel een zakje standaard kroketjes. Die zijn ook wel lekker, maar zijn over het algemeen toch wat minder lekker dan de zelfgemaakte variant. Dat komt vooral omdat je in zelfgemaakte garnalenkroketjes genoeg echte garnalen gebruikt, terwijl de garnalenkroketjes uit een zakje meestal maar weinig garnalen en veel smaakstoffen bevatten.
Het recept voor zelfgemaakte garnalenkroketjes kan dienen als lekker tussendoortje, maar hoort ook thuis in de verzameling met de top 10 van Spaanse tapas!
Afbeelding afkomstig van shutterstock.com