Vis is erg lekker als het op de barbecue is gebakken. Maar veel mensen vinden het lastig om dit goed te doen. Behalve zalm en tonijn zijn de meeste vissen gewoon niet stevig genoeg. Ze vallen uit elkaar als je ze op het rooster bakt. En ook zalm en tonijn lopen het risico om te eindigen op de kolen als je niet heel voorzichtig bent. Hoe kun je dan het beste vis bakken op de barbecue?
1. In een bakje of pannetje
Er zijn speciale bakjes en pannetjes voor op de barbecue. Hierin kun je de vis net zo bakken als je anders zou doen. Je kunt hier ook een gerechtje van maken met kleine stukjes vis en groente. Het is tegenwoordig helemaal hip om complete gerechtjes klaar te maken op de bbq in plaats van alleen een lapje vlees of vis.
2. In aluminiumfolie
Een andere beproefde methode is het gebruik van aluminiumfolie. Neem een stuk aluminiumfolie dat ongeveer 3x zo lang is als de vis. Smeer een deel van het folie in met (olijf)olie en leg de vis erop. Doe er eventueel wat kruiden en/of een schijfje citroen op. Vouw het pakketje dan volledig dicht en leg het op de barbecue. Dit zijn de baktijden:
- Witvis (kabeljauw, koolvis, pangasius): bevroren ong. 10 minuten, ontdooid ong. 7 minuten
- Roze vis (zalm, tonijn): bevroren ong. 20 minuten, ontdooid ong. 15 minuten
Leg de vis een beetje aan de rand van de barbecue, zodat hij niet te snel gaat bakken. Je kunt er ook wat fijngesneden groenten bij doen.
3. Visspies
Stevige vissoorten kun je aan een spies rijgen zoals je met vlees kunt doen. Het is dan belangrijk om de stukken niet te groot te maken. Hoe groter de stukken, hoe meer kans dat ze bij het garen losraken en in de barbecue vallen. Je kunt hier het beste de ‘rode’ vissen voor gebruiken of heel stevige witvis. Kabeljauwfilet is meestal wat te zwak en valt sneller van de spies af. Je kunt de visspies kruiden en je kunt de stukjes vis afwisselen met groenten, fruit of vlees.
4. Visgrill
Er zijn speciale visvormige grills die je kunt gebruiken om vis in te bakken. De vis wordt ingeklemd tussen metalen stangetjes die het netjes op zijn plaats houden. Zo kan de vis direct op de barbecue gegaard worden en valt hij toch niet uit elkaar. Dit is hartstikke handig als je de vis graag naturel of gekruid eet.
Met deze vier manieren kun je elke vis bakken op de barbecue. Garnalen zijn een uitzondering: omdat ze zo klein zijn bak je die het beste op een visspies of in een pannetje. De andere methoden werken niet zo goed, want ze vallen snel door de grill heen in het vuur. Vis bakt snel gaar op vrij lage temperaturen. Als je snel wilt beginnen met je maaltijd, kun je vis kort grillen. Maar vis is eigenlijk het meest ideaal als een van de laatste gerechten, als de barbecue al wat minder warm is. Het heeft dan een iets langere gaartijd, maar dat is helemaal niet erg.