Zoete aardappel patat kom je tegenwoordig haast overal tegen. Zelfs in restaurants worden de gewone aardappelfrietjes vervangen door zoete aardappel friet. Hier vind je drie methodes om zelf zoete aardappel friet te maken: in de oven, in de frituurpan en in de airfryer. Én je ontdekt waarom de zoete aardappel ineens zo populair is geworden.
Zelf zoete aardappel patat maken in de oven
Zoete aardappel patat in de oven klaarmaken is een hele kunst. Vaak wordt de patat zacht en klef in plaats van stevig en knapperig. Toch zijn er wel methoden om dit beter te maken.
- 1 kg zoete aardappel (voor 3 á 4 personen)
- Zout en kruiden naar smaak
- Zonnebloemolie
Verwarm de oven voor op 225 graden. Was de aardappels aan de buitenkant (met schil en al!) schoon. Droog de aardappels dan goed af. Snijd de zoete aardappels in lange reepjes van ongeveer 1 cm dik. Was ze niet opnieuw, want door het water zullen ze in de oven gaan stomen en slap worden.
Doe de frietjes in een schaal. Strooi je kruiden er overheen en giet er 2 á 3 eetlepels zonnebloemolie bij. Schud ze dan goed door elkaar zodat de kruiden en olie verdeeld worden.
Verspreid de frietjes over een metalen ovenplaat. De frietjes worden dan veel knapperiger dan in een ovenschaal. Ze worden nog knapperiger op een ovenrooster, maar dan loop je het risico dat er frietjes vallen.
Bak de frietjes in 18-20 minuten knapperig. Hussel ze halverwege de baktijd door elkaar zodat alle kanten goed garen. Eet smakelijk!
Zoete aardappel frituren
Zoete aardappel friet wordt knapperiger als je het frituurt. Een nadeel van zoete aardappel frituren is uiteraard dat het wel wat vetter wordt. Ook in dit geval laat je de schil aan de aardappels zitten, want dat geeft meer ‘crunch’.
- 1 kg zoete aardappel (3 á 4 personen)
- Zout naar smaak
Verhit de frituurpan op 170-180 graden. Was de aardappels goed schoon met schil en al. Droog ze dan af en snijd ze in reepjes van ongeveer 1 cm dik. Doe ze in porties in de frituurpan en bak ze in 7-8 minuten gaar.
Leg een paar stukken keukenrol in een grote kom. Stort de versgebakken zoete aardappel friet in de kom en strooi er naar smaak zout overheen. Schudt ze dan goed door elkaar. Het zout verdeelt zich over de aardappel en een deel van de frituurolie wordt opgenomen door de stukken keukenrol. Daardoor wordt je friet gezonder én lekkerder.
Zoete aardappel in de airfryer
Frietjes van zoete aardappel worden (net als ‘gewone’ frietjes) gezonder klaargemaakt in de airfryer. De airfryer doet er niet eens zoveel langer over dan de oven.
- 1 kg zoete aardappel (3 á 4 personen)
- Zout naar smaak
Maak de aardappels schoon (met de schil er nog aan). Droog de aardappels goed af en snijd ze in reepjes van ongeveer 1 cm dik. Zorg dat de zoete aardappelfrietjes goed droog zijn, anders worden ze erg slap in de airfryer.
Doe de frietjes in de airfryer. Volg de aanwijzingen op het apparaat en laat ze rustig in ong. 20-30 minuten garen. Daarna bestrooi je de frietjes met zout.
Wat is gezonder: zoete aardappel of gewone aardappel?
Er is natuurlijk een reden waarom zoete aardappel frietjes zo populair zijn geworden. Hoe zit dat eigenlijk?
Het begon allemaal toen er werd geclaimd dat zoete aardappel veel gezonder zou zijn dan gewone aardappel. Het achterliggende idee: zoete aardappel is eigenlijk geen aardappel, maar een groente. En groenten zijn per definitie gezond, toch? Dat maakte de zoete aardappel in no time een stuk populairder dan zijn ‘ongezonde’ broertje, want zo eet je meer groenten en is het toch lekker stevig.
Helaas zat er een foutje in de redenering. Zoete aardappel is dan weliswaar een groente, maar bevat toch ongeveer evenveel zetmeel als een gewone aardappel. In een koolhydraatarm dieet passen zoete aardappels dus evenmin als gewone aardappels. Omdat de verschillen in koolhydraten, vetten en calorieën niet zo groot zijn, moet je je keuze maken op andere gronden.
Zoete aardappel heeft een lagere glycemische index. De suikers worden langzamer opgenomen in je lichaam en dus heeft het eten van een zoete aardappel minder invloed op je bloedsuikerspiegel dan het eten van gewone aardappels. In die zin zijn zoete aardappels dus beter dan gewone aardappels.
Gewone aardappels zijn duurzamer om te kopen. Als je gewoon kijkt naar hoe een product geteeld wordt en hoe het in de winkel terechtkomt, heeft de gewone aardappel duidelijk de voorkeur. Deze wordt in Nederland geteeld door Nederlandse boeren. Je kunt ze gewoon bij de boer gaan ophalen (dat is het meest duurzaam). Zoete aardappels worden in verre landen gekweekt. Ze moeten dus verscheept worden naar Nederland. Niet bepaald duurzaam!
Kun je echt niet kiezen tussen gewone aardappel en zoete aardappel? Dat is helemaal niet erg. Afwisseling is het gezondst. Dus is het goed om af en toe je standaard aardappels eens te vervangen voor zoete aardappel frietjes. En nu weet je hoe je ze zo lekker en knapperig mogelijk kunt bakken.