Aanbieders van groentesapjes springen als paddenstoelen uit de grond. Zij spelen in op de trend dat de consument graag gezonder wil leven. Wij zochten uit hoe gezond groentesapjes zijn en of ze een goede aanvulling kunnen zijn op je eetschema.
Wat is groentesap precies?
Groentesap wordt gemaakt door het vocht uit groente te persen. Het vocht wordt opgevangen, apart van de vezels. Het vocht is daardoor zo dun als water, dit in tegenstelling tot groene smoothies waarbij de vezels in het drankje eindigen. Dit maakt groentesap goed drinkbaar. Het is een sapje zonder stukjes waardoor deze ook geschikt zijn voor de meest kieskeurige drinkers onder ons.
Waarin groentesap zich onderscheid tot vruchtensap is dat ze altijd onverdund zijn. Koop je een groentesapje dan bestaat dit altijd voor 100% uit het sap van groenten. Soms wordt er een klein beetje puur vruchtensap aan toegevoegd. Dit wordt gedaan om de smaak te verbeteren, op een gezonde manier.
Groentesapjes die je kunt kopen zijn altijd blends van verschillende groentesoorten. Meestal gaan er een stuk of 4 tot 5 groentesoorten in een sapje. Hiermee wordt de smaak van het sapje verbeterd maar dit heeft nog een voordeel. Door het sap van meerdere groentesoorten met elkaar te vermengen krijg je de voedingsstoffen van verschillende groentesoorten binnen met één groentesapje. Iedere groentesoort heeft zijn eigen unieke samenstelling wat betreft vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen.
Waar koop je het?
Groentesap kan je zelf maken of kant-en-klaar kopen. Het voordeel van zelf groentesap maken is dat je kunt besparen op de kosten. Om zelf groentesap te gaan maken zal je wel eerst moeten investeren in een slowjuicer. Een slowjuicer perst met grote kracht het vocht uit de groenten. De vezels worden in de vorm van pulp in een aparte bak opgevangen. Een slowjuicer is vrij kostbaar om aan te schaffen. Een slowjuicer is langzaam om te voorkomen dat het sap tijdens het bereiden warm wordt. Door warmte kunnen namelijk vitaminen en antioxidanten beschadigen.
Een nadeel van een slowjuicer is dat het wel veel werk is om groentesapjes te maken. Met name het schoonmaken van dergelijke apparaten is arbeidsintensief.
De meest mensen drinken groentesapjes vanwege het gemak en bestellen deze daarom kant-en-klaar. Het bestellen van groentesapjes heeft een aantal voordelen. Je krijgt de sapjes ingevroren geleverd. Je kunt ze in de vriezer bewaren. Bestel je groentesapjes dan ben je er ook van verzekerd dat deze lekker zijn. Leveranciers van de sapjes doen er namelijk alles aan om deze zo lekker mogelijk te maken. De verschillende groentesoorten die in de sapjes verwerkt worden zijn helemaal in de juiste verhoudingen op elkaar afgesteld om het sapje zo lekker mogelijk te maken. Bepaalde sapjes bevatten een klein beetje vruchtensap of bepaalde kruiden om de smaak te optimaliseren. Gezond eten moet immers ook lekker zijn.
Maar waar het uiteindelijk allemaal om draait is wat groentesapje voor je gezondheid kunnen betekenen.
Gezondheidsvoordeel 1: goede bron van vitaminen
Groentesapjes zijn erg rijk aan vitaminen. Dit komt omdat ze gemaakt worden met cold press technieken. Door deze technieken worden de sapjes niet warm zodat de vitaminen niet kunnen beschadigen. Doordat het vocht tussen de vezels van de groente uit geperst is neem je bovendien meer vitaminen op dan uit een vergelijkbare hoeveelheid groenten. Indien je groenten eet dan blijft een deel van de vitaminen verscholen liggen tussen de vezels waardoor deze niet door het lichaam opgenomen worden.
Wil je de vitaminen uit je groentesapjes optimaal kunnen opnemen dan drink je de sapjes op een lege maag en wacht je na het drinken een half uur met eten.
Gezondheidsvoordeel 2: goede bron van mineralen en spoorelementen
Groenten zijn veel rijker aan mineralen en spoorelementen dan vruchten. Dit komt omdat de groenten mineralen en spoorelementen opnemen uit de bodem waarop ze groeien. Het drinken van groentesap mag dan ook als gezonder worden beschouwd als het drinken van vruchtensap. Een voordeel van groentesap ten opzichte van vruchtensap is dat het minder calorieën bevat en daarom past in een dieet wat gericht is op afvallen of gewichtsbeheersing.
Gezondheidsvoordeel 3: goed voor de bloeddruk
Groentesap is rijk aan kalium. Kalium is een belangrijk mineraal voor het regelen van de bloeddruk. De bloeddruk wordt bepaald door een balans tussen kalium en natrium. Natrium komt in ons dieet veelvuldig voor, in de vorm van zout (natriumchloride). Omdat we vaak te veel zout eten wordt de bloeddruk te hoog. Door minder zout en meer kalium in het dieet op te nemen kan de bloeddruk weer naar beneden worden gebracht, indien de bloeddruk te hoog is.
In groentesappen wordt ook vaak rode bieten verwerkt. Zeker voor mensen met een te hoge bloeddruk zijn de groentesappen met rode bieten aan te raden. Rode bieten zijn erg rijk aan nitraat. Nitraat zorgt ervoor dat de bloedvaten zich ontspannen. Hierdoor worden de bloedvaten ietsje verwijd. Hierdoor kan het bloed makkelijker rondstromen waardoor het hart minder hard hoeft te pompen. Hierdoor wordt de bloeddruk lager. Dit effect treed al op een paar uur nadat rode bietensap is gedronken. Atleten maken gebruik van rode bietensap om de prestaties te verbeteren.
Gezondheidsvoordeel 4: goed voor het immuunsysteem
Ons immuunsysteem is belangrijk voor onze gezondheid. Het zorgt ervoor dat infecties worden voorkomen en mocht je toch een infectie krijgen dan zorgt het immuunsysteem ervoor dat deze bestreden wordt. Het immuunsysteem is onze verdediging tegen schadelijke bacteriën en virussen. Om goed te kunnen functioneren heeft het immuunsysteem bepaalde vitaminen en mineralen nodig. De belangrijkste vitamine voor het immuunsysteem is vitamine C. Groentesap is hier erg rijk aan. Omdat groentesap tijdens de bereiding niet warm wordt is de vitamine C bovendien optimaal bewaard gebleven. Het belangrijkste mineraal voor het immuunsysteem is zink. Zink zit in groentesap en in combinatie met de vitamine C wordt het immuunsysteem in optimale conditie gehouden.