Een hele kip laat zich prima vullen met allerlei lekkers. Vrijwel elk land heeft wel een eigen recept voor gevulde kip. Natuurlijk hangt de vulling af van het gebied waar het recept vandaan komt. Dit heerlijke recept voor gevulde kip met paddenstoelen uit de oven komt van Hollandse bodem en verlangt dus ook typisch Hollandse ingrediënten.
Ingrediënten voor gevulde kip met paddenstoelen
- 1 hele kip (1200-1400 gram)
- 100 gr spekjes
- 250 gr kastanjechampignons
- 150 gr oesterzwammen
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 3 tl citroensap
- 2 handjes paneermeel
- 5 takjes verse tijm
- Olijfolie en wat boter
- Peper en zout naar smaak
- 600 gr aardappels of krieltjes
Zo maak je gevulde kip met paddenstoelen
Snipper de sjalotjes en de knoflook. Snijd ook de champignons en oesterzwammen in grove stukken.
Verhit wat boter in een braadpan en bak eerst de spekjes aan. Daarna voeg je de sjalotjes, knoflook, champignons en oesterzwammen toe. Bak deze op iets lager vuur even mee.
Ris vervolgens de blaadjes van de takjes tijm, hak even grof en voeg dan toe aan het mengsel in de pan. Voeg ook het citroensap en wat zout en peper naar smaak toe. Voeg een gedeelte van het paneermeel toe en wacht tot dit is opgenomen. Doe het nog eens totdat de vulling een redelijk stevige structuur heeft gekregen, maar niet te droog is.
Was de krieltjes en leg ze even te drogen. Of schil de aardappels en snijd in kleine stukken. Het voordeel van krieltjes is dat ze gemakkelijker garen en minder droog worden dan aardappels. Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een grote ovenschaal waar de kip ruimschoots in past en vet deze goed in.
Maak de kip los en maak met je vingers ruimte tussen het vel en het vlees van de kip. Stop hier de helft van het champignon-mengsel in en verdeel zo goed mogelijk. De rest van de vulling stop je in de holte van de kip. Voel eerst of daar nog wat in zit, soms zit er een zakje met ingewanden in de kip!
Bind de kip nu dicht met binddraad of gebruik twee of drie lange satéprikkers om de kip dicht te houden. Leg dan in de ovenschaal en leg de krieltjes of aardappels er omheen. Besprenkel alles royaal met olijfolie. Verdeel nog wat peper en zout over de kip en bak daarna in 40-50 minuten goudbruin en gaar (afhankelijk van de grootte van de kip).
Gaat de bovenkant te hard en ben je bang dat de kip aanbrandt? Leg dan een stuk aluminiumfolie over de kip halverwege de baktijd.
Gevulde kip met paddenstoelen is een heerlijk recept. Het is simpel, doelmatig en erg lekker. Bovendien ziet het er feestelijk uit, dus is het recept goed te gebruiken voor de feestdagen of als je visite krijgt. Je kunt ook gevulde kipfilet met champignons maken, maar daarvoor is het recept echt anders. De baktijd is anders en ook de vulling moet iets anders van samenstelling zijn om goed te werken.