Aardappelen: één van de meest gebruikte producten in de Nederlandse keuken. We koken ze, bakken ze, gratineren ze… En toch beschikken we meestal over maar een paar recepten voor aardappelgerechten. Meestal prutsen we ze er gewoon maar bij, terwijl de focus van de maaltijd op de groente en het vlees ligt. Gelukkig zijn er met de oude, trouwe aardappel veel meer mogelijkheden. Daarom vind je hier 6 goede ideeën voor lekkere en originele gerechten met aardappelen.
Gekookte aardappelen met kruiden
Misschien is dit wel één van de meest simpele recepten met aardappelen. Het koken van de aardappels gaat op de oude, vertrouwde manier. Om er toch een originele en smakelijke draai aan te geven, worden er achteraf kruiden aan toegevoegd. Dit gaat bij vrijwel alle kruiden op dezelfde manier. Eerst snijd je de kruiden (bijvoorbeeld één handje dille of peterselie) fijn, vervolgens doe je dit samen met een eetlepel boter bovenop de afgegoten aardappels. Door de warmte van de aardappels smelt de boter. Je kunt ze hierna omgooien of omscheppen zodat de kruiden goed worden verdeelt over de aardappels.
Lekkere gebakken aardappelpartjes
De lijst met aardappelgerechten eindigt echt niet met een leuke uitbreiding voor gekookte aardappelen: ook gebakken aardappelen kun je gemakkelijk ‘pimpen’ zodat ze origineel en lekker zijn zonder dat je er extra werk van hebt. Zo kun je de aardappeltjes in schijfjes of partjes snijden en vervolgens marineren met een lekkere kruidenmix. Kies bijvoorbeeld voor een combinatie van olijfolie met barbecue-kruiden of tuinkruiden. Maak een lekker mixje, laat de aardappelpartjes of -schijfjes hier een minuut of 10 instaan en bak ze vervolgens gaar. Je zult verrast zijn wat zo’n kleine toevoeging voor effect kan hebben! Het is dan ook één van de meest veelzijdige en simpele recepten voor aardappelen dat we kennen.
Luxe aardappelpuree
Gerechten met aardappelen zijn vaak vrij standaard. Naast gekookte en gebakken aardappelen, eten we ook vaak aardappelpuree. Ook hier valt echter heel wat eer te behalen met wat kleine toevoegingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van nootmuskaat, dat vooral in de winter een heerlijke warme touch geeft aan de puree? Je kunt echter ook heel simpel wat geraspte kaas of cheddar kaas door de puree stampen. Vooral cheddar kaas smelt snel en geeft wat extra pit aan gerechten met aardappelen.
Ovenschotels
Aardappelgerechten hoeven niet alleen uit aardappels te bestaan. Zo kun je ook kiezen voor ovenschotels, waar je vaak een combinatie van groente en vlees voor gebruikt. Je begint met een dunne laag aardappelschijfjes onderin de ovenschaal. Hier overheen giet je een groentemengsel, bijvoorbeeld een combinatie van broccoli met gehakt. Vervolgens dek je dit af met een nieuwe laag aardappels. Maak een mengsel van 3 eieren met een potje creme fraiche, meng dit goed en giet dit over de aardappels. Vervolgens strooi je hier met gulle hand geraspte kaas overheen. Dit gerecht is uit te breiden op tientallen manieren, zowel met kruiden als met andere vullingen of toppings.
Gepofte aardappels
Minder vaak voorkomend in de lijst van recepten met aardappelen, zijn de gepofte aardappelen. Dit typisch Amerikaanse gebruik is overgewaaid naar Nederland en levert zulke lekkere resultaten, dat veel mensen die dit hebben gegeten het nog eens willen doen. Het is ook nog eens super simpel: je neemt per persoon een grote aardappel, je wast hem in de schil goed af en snijdt hem in de lengte open. Vervolgens plaats je de aardappel in de oven en bakt hem lekker gaar. Je kunt hier allerlei vullingen mee combineren, zoals zure room met bieslook of boter met kruiden.
Hasselbacks
Het laatste recept uit dit lijstje met lekkere aardappelgerechten is een simpel, origineel recept wat goed zal scoren als je gasten hebt. Het is eenvoudig: je neemt enkele grote aardappels, schilt ze en laat ze in koud water liggen. Vervolgens neem je telkens één aardappel, je maakt kleine sneeën in de ‘rug’ van de aardappel totdat hij bijna is doorgesneden, zodat je eindigt met een aardappel vol sneeën. Daarna smeer je de aardappel in met boter en je doet er kruiden overheen (denk aan tuinkruiden of gewoon peper en zout). Bak de aardappels een halfuurtje in de oven (ong. 220 graden) en haal ze eruit. Besmeer ze nogmaals met boter en doe er wat geraspte kaas en paneermeel overheen. Bak ze dan in nog eens 20 minuten goudbruin en gaar. Eet smakelijk!
Simpele aardappelgerechten
De recepten met aardappelen hebben een aantal dingen gemeen. Allereerst kun je met elk recept oneindig variëren: probeer eens andere kruiden, kies voor roomkaas of probeer de aardappels te bakken in de oven in plaats van op het fornuis. Deze aardappelgerechten zijn leuk om te gebruiken in plaats van de oude manier (‘gewoon’ koken of bakken). Dankzij de extra recepten met aardappelen heb jij weer voldoende inspiratie om telkens originele gerechten met aardappelen te creëren, die het zeker goed zullen doen bij jou op tafel.
Naast deze recepten met aardappelen, vind je bij ons ook allerlei andere lekkere recepten om ermee te combineren. Wat dacht je bijvoorbeeld van witlof met ham en kaas uit de oven, dat heerlijk is samen met gepofte aardappels? Verder kun je de gerechten met aardappelen ook uitbreiden met behulp van een lekker nagerechtje, zoals deze zelfgemaakte creme brulee.